18 Mayıs 2024 Cumartesi

Eğitim Sen: 2018'de cinsiyet eşitsizliği derinleşti

Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreterliği, 2018 yılında cinsiyet eşitsizliğinin derinleştiğini ve çocuğa yönelik suçlarda artış olduğunu söyledi.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Merkez Kadın Sekreterliği "2018 yıl sonu eğitimde cinsiyetçilik raporu"nu açıkladı. Türkiye'de temel sorunlardan birinin cinsiyet ayrımcılığı oldupunun belirtilidği açıklamada, "Eğitim Reformu Girişimi'nin (ERG) 'Eğitim İzleme Raporu 2017-2018'e göre, erkeklerin yüzde 31'i, kadınların ise yüzde 34'ü okulu bırakıyor" denildi.
 
KIZ ÇOCUKLARI ÖRGÜN EĞİTİMİN DIŞINA İTİLİYOR
 
Türkiye'de okul çağında olan çocukların, eğitimin özelleştirilmesi, okul türü dayatması, cinsiyetçi, ideoloji gibi nedenlerden eğitimden erken ayrılmak zorunda kaldığının ifade edildiği raporda, ERG'e göre "15-29 yaş arasındaki gençlerin yüzde 27,2'sinin ne öğrenim gördüğü ne de bir işte çalıştığı kaydedildi. "Ortaöğretim çağında olan 14-17 yaş aralığındaki 332 bin 956 çocuk ise örgün eğitim yerine açıköğretime devam ediyor" diye belirtildi.
 
Raporda, "Çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanması için hiçbir somut adım atılmazken, çocuk yaşta evlenmeyi özendiren düzenlemeler, çocuk işçiler sorununun sürmesi, okullarda, cemaat yurtlarında ve kurslarda çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddetin" arttığının ve kız çocuklarının eğitim hakkından eşit koşullarda ve ücretsiz olarak yararlanamadığı ifade edildi.
 
EĞİTİMDE CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ HER YERDE
 
Türkiye'de çeşitli nedenlerle eğitime erişimde, kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili Türkçe olmayan çocuklar, LGBTİ+'ler, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların sorunlarının artarak devam ettiğinin vurgulandığı raporda, Suriyeli çocukların eğitime erişiminde cinsiyet eşitsizliğinden daha fazla etkilendiği kaydedildi.
 
Raporda, "Siyasi iktidarın cinsiyetçiliği yeniden üretmesiyle eğitim müfredatı tehlike altındadır. Eğitim politikalarının belirlenmesi, oluşturulması ve uygulanması sürecinde Diyanetin, dini vakıf ve cemaatlerin belirleyiciliği ve etkinliği son yıllarda belirgin bir şekilde artmıştır" denildi.
 
"Ücret eşitsizliği oranları dikkate alındığında, çoğu OECD ülkelerinde kadın ve erkek arasındaki ücret farklılıklarının kapanmasının yaklaşık 50 yıl alacağı öngörülmektedir. Türkiye'de lise eğitimi seviyesinde cinsiyete dayalı ücret farklılığı yüzde 10'dan, yüksekokul ve üzeri eğitim seviyesi yüzde 22'ye çıkmaktadır" denilerek cinsiyetler arasında ücret eşitsizliğinin derinleştiği belirtildi.
 
ÇOCUKLARA YÖNELİK SUÇLAR ARTTI
 
Eğitimde çocuklara karşı işlenen suçların arttığına dikkat çekilen raporda şu veriler paylaşıldı:
 
- 2017 yılı genelinde ve 2018 yılının ilk 6 ayında, 18 aylık bir süre zarfında 21.957 çocuk hamile olarak kayıtlara geçmiştir.
 
- 2018 Ekim ayına kadar ise 1020 çocuk istismara uğramıştır.
 
- Türkçe'den farklı (Kürtçe, Arapça, Lazca, Hemşince, Çerkezce, Rumca, Gürcüce vb.) anadili olan milyonlarca çocuk kendi anadillerinde koparılmıştır.
 
- Zorunlu din dersi uygulaması devam ettirilmektedir.
 
- Suriyeli göçmen kadın ve çocuklar ucuz iş gücü sömürüsüne maruz kalıyor.
 
- 2018 itibariyle, yıl içinde en az 108 göçmen/mülteci hayatını kaybetmiştir.
 
- Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi'nde tacizci öğretmen korunup öğrencilere ceza verildi.
 
- Diyanet İşleri Başkanlığı, üniversite öğrencileri için umre programı hazırlandı.
 
- Çanakkale, Diyarbakır ve Antep'teki imam hatip ortaokullarının ve imam hatip liselerinin koridorlarına, "Salavat çekmenin anlam ve önemini hatırlatmak" gerekçesiyle zikirmatik asıldı.
 
- Trabzon Merkez Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, AKP Ortahisar Gençlik Kolları'nın düzenlediği fotoğraf sergisinin ilkokullar dâhil ilçedeki tüm okullarda tanıtılmasına izin verdiği ortaya çıktı.
 
- İnsan Vakfı, 2016 yılında "Mescitsiz Okul Kalmasın" projesi başlattı.