6 Mayıs 2024 Pazartesi

?Ege Bölgesi'ndeki hapishanelerde 2018 yılında 332 hak ihlali yaşandı'

İHD İzmir Şubesi, Ege Bölgesi'ndeki hapishanelerde 2018 yılında 332 hak ihlalinin yaşandığını belirterek tutsakların yaşam koşullarının iyileştirilmesi çağrısı yaptı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 2018 yılında Ege Bölgesi'ndeki hapishanelerde yaşanan hak ihlali raporunu dernek binasında düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
 
Buca Kırıklar F Tipi, Şakran T Tipi ve Kadın, Ödemiş T Tipi, Manisa T Tipi, Akhisar T Tipi, Menemen T Tipi, Menemen R Tipi, Denizli T Tipi, Denizli D Tipi, Aydın E Tipi, Manisa Alaşehir M Tipi, Kepsut L Tipi ve Burhaniye T Tipi hapishanelerini kapsayan raporu İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Nehir Bilece okudu.
 
TUTUKLU SAYISI HER GÜN ARTIYOR
 
Bilece, Adalet Bakanlığı verilerine göre 15 Mayıs 2018 tarihi itibariyle hapishanelerde toplam 246 bin 416 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu, 2002 yılından bu yana tutuklu sayısının 4 kat artığını ve hapishanelerin doluluk oranının yüzde 117 arttığını söyledi.
 
"Hapishanelerdeki çocuk sayısı ise 16 yıl boyunca yüzde 51'lik artış ile 3 bin 85'e yükselmiştir. Kadın mahpus sayısı, 15 Mayıs 2018 tarihi itibariyle 10 bin 19'a yükselerek, yüzde 375 oranında artış yaşamıştır. Geçen zaman zarfında yeni tutuklamalarla birlikte bu sayılar her geçen gün artmakta ve hapishanelerde büyük sorunlar meydana gelmektedir" diyen Bilece, OHAL kaldırılsada OHAL'i kalıcılaştıran yasaların en çok hapishanelerde sorun yarattığını kaydetti.
 
LEYLA GÜVEN'İN TALEBİ KABUL EDİLMELİDİR
 
Bilece, 2018 yılında hapishanelerde baskıcı ve insanlık onuruyla bağdaşmayan yöntemlerin arttığını ifade ederek avukatların tutuklularla yaptığı görüşmelere kısıtlama getirildiğini, görevlilerce görüşmelerin sürekli denetime tabi tutulduğuna dikkat çekti.
 
Tecridin her alanda kendini gösterdiğini dile getiren Bilece, DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari milletvekili Leyla Güven'in tecridin kaldırılması amacıyla başalttığı açlık grevine vurgu yaparak tecrit kaldırılması, işkence ve kötü muameleye karşı soruşturma başlatılması gerktiğini söyledi.
 
ADLİ TIP KURUMU RAPORU BİLİMSEL DEĞİL
 
Bilece, tutukluların sağlık hizmetine ulaşmakta zorlandığını, özellikle hasta tutsakların tedavisinin engellendiğini ve Adli Tıp Kurumu'nun verdiği kararların bilimsellikten uzak olduğunu hatırlatarak "Bizler tam teşekküllü diğer hastanelerin verdiği raporların da kabul edilmesini talep ediyoruz" dedi.
 
Bilece, tüm bu hak ihlalleri göz önüne alındığında; yasal düzenlemeler, uygulamadaki keyfiyet, etik olmayan yaklaşımlar ve bürokratik engellerle tutuklular için insani olmayan bir tablonun ortaya çıktığını söyledi.
 
İnsan hakları savunucuları olarak yaşam hakkını savunmaya devam edeceklerinin altını çizen Bilece, tutuksakalrın koşullarının hemen düzeltilmesi çağrısında bulundu.
 
Bilece, avukat görüşmeleri haricinde İHD İzmir Şubesi'ne yapılan başvuru ve tutsaklar tarafından gönderilen mektuplarla birlikte 2018 yılı içinde toplam 332 hak ihlalinin yaşandığını belirtti.