6 Mayıs 2024 Pazartesi

DTB, Covid-19'a karşı mücadelede uluslararası işbirliği çağrısında bulundu

DTB, hekimleri onurlandıran Altın Ok ödülüne layık görüldü. Viyana'da yapılan törende konuşan DTB Genel Sekreteri Kloiber, Covid-19 ile mücadelede bencilliğe ve milliyetçiliğe yer olmadığının altını çizdi. 

Dünya Tabipler Birliği, (DTB) Genel Sekreteri Otman Kloiber, pandemiye karşı verilen mücadelede dünyadaki hekimleri onurlandıran Altın Ok ödülünün DTB'ye verilmesi üzerine, Viyana'da yapılan törende yaptığı konuşmada, Covid-19'a karşı çağrı yaptı, mücadelede bencilliğe ve milliyetçiliğe yer olmaması gerektiğini kaydetti.

KLOİBER: BENCİLLİĞİN VE MİLLİYETÇİLİĞİN ZAMANI DEĞİL
Kloiber, "Hep birlikte, pandeminin sonuçlarını hafifletecek stratejiler üzerinde, tedavi ve aşı geliştirilmesi gibi konularda çalışmalar yapabildik. Tek başına hiçbir ülke bu işin altından kalkamazdı, tek başına hiçbir bilim insanı bu zorluğun üstesinden gelemezdi ve tek başına hiçbir hekim gerekli sağlık hizmetini veremezdi. İşbirliği, uluslararası işbirliği bu alanlarda yol açıcıdır. Ve hep birlikte ileriye yol alırken aynı zamanda paylaşmalıyız da. Hiç kimseyi, kolayca örselenebilir insanları ve devletleri ihmal etmemek için. Günümüz bencilliğin ve milliyetçiliğin zamanı değildir" dedi. 

Koiber, kamuoyuna şu çağrıyı yaptı: "Hekimlerinize, hemşirelerinize ve diğer sağlık çalışanlarına yardımcı olabilirsiniz: Teması azaltın, mesafeyi koruyun, maske takın, hijyen kurallarına uyun ve en önemlisi: aşı olun. 'Normal yaşam' denebilecek bir duruma ulaşmak için elimizdeki en iyi ve tek şans budur."

'EVRENSEL SAĞLIK HİZMETİ KAPSAMI PANDEMİ DE DAHA DA ÖNEMLİ'
Dr. Kloiber bütçeleri kısmanın bedelinin bugün çok sayıda ölümle ve zarar gören ekonomilerle ağır biçimde ödendiğinin altını çizdi.  Sağlık harcamalarında uzak görüşlü olmayan kısıtlamalar için hükümetleri eleştiren Kloiber, şöyle devam etti: "Güçlü sağlık sistemleri zayıf olanlardan daha iyidir. Evrensel sağlık hizmeti kapsamı pandemi dönemlerinde daha da önemlidir. Herkesin erişebildiği yüksek nitelikli sağlık hizmetleri uygun yatırımları, sağlam finansmanı ve dayanıklı ihtiyat kapasitelerini gerektirir. Geçtiğimiz yıllarda sağlık hizmeti sistemlerini katı maliyet-etkililik anlayışıyla yöneterek tasarruf sağlamış olabiliriz. Hatta bazı sağlık hizmetlerini asgari düzeye gelinceye kadar kemer sıkma önlemleriyle kısıtladık. Bunlar hep dar görüşlü ekonomik stratejilerdi ve bedeli de yitirilen çok sayıda yaşamla ve ekonominin uğradığı ağır zararlarla ödenmiş oldu."

BARBE: HEKİMLER PANDEMİDE HİÇ İDEAL OLMAYAN KOŞULLARDA ÇALIŞTI
Dünya Tabipler Birliği Başkanı David Barbe ise hekimlerin Covid-19'lu hastalarına bakım sağlarken bilinçli bir tutumla çok tehlikeli bur durumda mesleklerini uyguladıklarına vurgu yaptı. Barbe, "Üstelik bunu çoğu kez hiç de ideal sayılmayacak koşullarda yaptılar. Hastalarına ve toplumlarına karşı görevleri neyi gerektiriyorsa onu yaptıkları için on binlerce hekim hastalandı, binlercesi de yaşamını yitirdi. Hekimler, hastaları ve meslektaşları adına seslerini yükselttiler: Yeterli koruyucu donanım, hastane hizmetlerine daha iyi erişim, donanım ve yaşam kurtarıcı tedavi, aşıların hızla yerlerine ulaştırılması ve hastalık yükünün azaltılması, yaşam kurtarılması ve bu yıkıcı pandemiye son verilmesi için sorumlu sosyal politikalar istediler."

ALTIN OK ÖDÜLÜ
Altın Ok Ödülü DTB'ye 18. Viyana Kongresi'nde verildi. Ödül, yaşam boyu çalışmaları dolayısıyla insanlara ve toplumsal duyarlılıkları gerekçeleriyle kurumlara verilmektedir. Bu ödülü daha önce alanlar arasında Nobel ödüllü kişilerin yanı sıra İsrail ve Güney Afrika başkanları da yer almaktadır. Ödül töreni, Avusturya Başbakanı himayesinde gerçekleştirilen iki günlük bir kongrenin en önemli etkinliği oldu. Uluslararası tıp ve bilim insanları kongre boyunca pandemi sonrası yaşamı tartıştılar.

Kongre sırasında söz alan konuşmacılar tıp mesleğinin önemine ve değerine değindiler.