7 Mayıs 2024 Salı

Direnenler 'işçi baharında' buluştu: Direnişi yükselteceğiz

İktidarın sermaye odaklı politikaları ve sömürü düzenine karşı direnenler, "İşçi baharı" etkinliğinde buluştu. Birleşik İşçi Hareketi'nin etkinliğinde buluşan direnen işçiler, birlikte mücadele ve dayanışmayla kazanacaklarını vurguladı.

Patronlar ve onun temsilcisi iktidarın saldırılarına direnen işçiler, Birleşik İşçi Hareketi'nin (BİH) düzenlediği etkinlikte buluştu.

Kartal'da Soğanlık Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Birleşirsek kazanırız, işçi baharı için buluşalım" etkinliğinde salona "İşçi baharının gelişini kadınlar müjdeliyor", "Genel grev, genel direniş" ve "Birleşen ve direnen işçiler yenilmezler" yazılı pankartlar asıldı. Ayrıca sınıf mücadelesinde ölümsüzleşenlerin fotoğraflarından oluşan slayt yansıtıldı.

SÜLEYMAN YETER ANILDI 
Salona ayrıca işkencede katledilen Limter-İş Sendikası Eğitim Uzmanı Süleyman Yeter'in fotoğrafı asıldı.

Etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Murat Çepni, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, DİSK/Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanı Yaren Tuncer ve Okan Danacı, BEKSAV Eşbaşkanı Ahmet Uçar, Suruç Aileleri İnisiyatifi, BTO-Sen üyesi Ağaç AŞ. işçileri, TOMİS üyesi Sinbo ve SML Etiket işçileri, Kristal-İş üyeleri, Polen Ekoloji, Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP), DİSK/Dev Yapı-İş üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Etkinliğe katılan Birleşik Metal-İş üyesi direnişçi Farplas işçileri salona sloganlarla girdi, işçiler Birleşik Metal-İş Sendikası önlüklerinin yanı sıra Limter-İş Sendikası önlükleri giydi.

DİRENENLER AYAKTA ALKIŞLANDI 
Direnişçi Farplas işçileri salona, "Farplas işçisi yalnız değildir", "Direne direne kazanacağız", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganlarıyla girdi. İşçiler salondakiler tarafından ayakta ve alkışlarla, sloganlara eşlik edilerek karşılandı.

'İŞÇİLERİN DİRENİŞİ SOKAKLARDAKİ DİRENİŞİN İFADESİ OLACAK' 
Birleşik İşçi Hareketi adına söz alan Meliha Kayacı, Türkiye'nin dört bir yanında direnenleri selamladı.

"Direnişlerin coşkusu hem dilimizi dolandırıyor, hem yüreğimizi kıpırdatıyor" diyen Kayacı, iki yıla yakın süren pandemi koşullarında krizin işçi ve emekçilerin daha çok sömürülerek atlatılmaya çalışıldığını söyledi.

Buna karşı işçilerin direnişe geçtiğinin altını çizen Kayacı, "O yüzden kendimize işçi baharında buluşuyoruz diyoruz. Sermayenin yoğun saldırıları karşısında her fabrikada, sokakta, tersanede işçi direnişleri konuşuluyor, yönümüzü direnişlere döndük. Antep'ten İzmir'e, İstanbul'a, İstanbul'dan işçi havzalarına işçi sınıf direnmekte ve bu sistemin değişmesi ve dönüşmesi için direnmekte. Çünkü bu sistem işçiye geleceksizlik, işçiye taşeronlaşma dayatıyor. Tam da geleceğine sahip çıkan, taşeronlaşmayı reddeden insanca çalışma koşulları isteyen bir sınıf karşımızda. İşçi sınıf işçiye, emekçiye çok daha büyük şeyler gösteriyor. Dalga dalga gelen bir fırtına önümüzdeki aylarda daha da büyüyerek işçinin emekçinin o enerjisiyle buluşacak, sokaklardaki direnişin ifadesi olacak" dedi.

'EZİLENLERİN TOPLUMSAL SÖZÜ OLMAK İÇİN ORTAYA ÇIKTIK' 
Kayacı, Birleşik İşçi Hareketi'nin erkek egemenliğinin her yeri sarıp sarmaladığı bir dönemde kadın işçilerin örgütlenmesi ve mücadele etmesi, tüm ezilenlerin toplumsal sözü olmak için ortaya çıktığını belirtti. "Hepimiz yaşayarak tanık oluyoruz ki sermaye ve onun temsilcileri bizleri bölüp parçalamak ve daha rahat yönetebilmek için uğraşıyor" ifadelerini kullanan Kayacı, BİH'in Kürt, Türk, Alevi ve Sünni fark etmeksizin sınıfın çıkarları ve işçi sınıfının istek ve talepleri doğrultusunda hareket edeceğinin sözünü verdi.

'MÜTEVAZİ AMA İLK ADIMIN HEYECANIYLA GELİYORUZ'
Kayacı, şöyle devam etti: "Sadece ekonomik talepler ve iyileştirmeler için değil, faşizme karşı örgütlüğün ve kapitalizme karşı sosyalizmin, devrimin öncü ve önder sınıfının yani proletaryanın tarih sahnesine çıkmak için geliyoruz. Direnişlerin ateşinde, kavganın ortasında kendini var etmeye çalışan bir hareket olarak geliyoruz. Mütevazı ama bir o kadar da ilk adımlarının heyecanıyla geliyoruz. Yoldaşlarımızla bu inanç içinde her birinizi heyecanla kucaklıyoruz. Yolumuz açık."

'YAŞASIN SINIF DAYANIŞMASI'
Kayacı'nın sözleri başta direnen işçiler olmak üzere salondakilerin alkışları ve "Yaşasın sınıf dayanışması", "Direne direne kazanacağız", "Birleşen işçiler yenilmezler" sloganlarıyla karşılandı.

SINIF MÜCADELESİNDE ÖLÜMSÜZLEŞENLER ANILDI
İşçi sınıfının tarihine damga vuran işçi ve emekçilerin direnişlerini anlatan sinevizyon gösterimiyle devam eden etkinlikte, işçi sınıfı mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.

DİRENENLER, DİRENENLERİ SELAMLADI 
Saygı duruşu sonrasında direnen işçiler sahneye davet edildi. Farplas, Ağaç AŞ, Sinbo, SML Etiket ve tersane işçileri adına konuşmalar yapıldı.

AĞAÇ AŞ. İŞÇİLERİ: DİRENEN İŞÇİLER YENİLMEZLER
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ağaç AŞ. de hakları için direnen DİSK'e bağlı BTO-Sen'de örgütlü işçiler adına konuşma yapıldı. Şantiye şantiye örgütlendiklerini, haklarını almak için iş bırakma eylemi yaptıklarını anlatan BTO-Sen üyesi işçi, BTO-Sen üyesi oldukları için işten atılmakla tehdit edildiklerini, Ağaç AŞ. yönetiminin sarı sendikaya üye olma baskısıyla karşı karşıya kaldıklarını aktardı. BTO-Sen üyesi işçi, direnen işçilerin yenilmeyeceğini gösterdiklerini vurguladı.

FARPLAS İŞÇİLERİ: DAHA DA GÜÇLÜYÜZ
Farplas işçileri adına konuşan Betül Oral, direnişte kadın işçilerin oynadığı role dikkat çekti. Patronun sendikalı olmalarına karşı başlattığı saldırıya işyeri işgali ve üretimden gelen güçlerini kullanarak direnişi başlatan Farplas işçilerinin, eylemin ilk gününde çatıda yaptıkları direnişe işaret eden Oral, "Çatıda yaktığımız ışıkla diğerlerine umut olduk" diye konuştu. Polisin sermayenin emrinde olduğunu vurgulayan Oral, Migros Depo ve Yemeksepeti işçileri başta olmak üzere direnen işçileri selamladı. Direnişi kazanana kadar sürdüreceklerini vurgulayan Oral,  "Yılmıyoruz, hepiniz adına direneceğiz" diye ekledi.

TERSANE İŞÇİLERİ: GENEL GREV GENEL DİRENİŞ SLOGANININ ALTINI DOLDURALIM 
Tersane işçileri adına yapılan konuşmada, tersane işçilerinin ağır çalışma koşulları anlatıldı. Ağır iş kolunda olmalarına bu koşullara uygun çalıştırılmadıklarını kaydeden işçi, "Yıllardır sendikal hareketimizi yükseltmeye çalışıyoruz" dedi. Taşeronlaşmaya karşı da mücadele ettiklerini söyleyen tersane işçisi, "Genel grev genel direniş söylemini birçok yerde harekete geçirmeli ve bu sloganın altını doldurmalıyız" çağrısında bulundu.

Tersane işçisinin konuşmasının ardından "Genel grev genel direniş" sloganı atıldı.

SİNBO DİRENİŞÇİSİ: SÖMÜRÜYE KARŞI DİRENİŞ BAŞLATTIK 
Sinbo direnişçisi de direnenleri selamlayarak konuşmasına başladı. Sendikalı oldukları için işten atıldıklarını söyleyen Sinbo işçisi, "Türkiye işçi sınıfının mücadele sahnesine çıkmadığı zamanlarda biz direniş başlattık" dedi. Direnişlerin sayısının bugün arttığına işaret eden Sinbo işçisi, işçilerin sömürüye karşı mücadeleyi sürdürdüğünü belirtti. Sinbo işçisi, birlikte mücadele ve dayanışmanın önemine dikkat çekti.

SML İŞÇİLERİ: SARI SENDİKACILIĞA KARŞI DİRENDİK
SML Etiket direnişçi Seçil Arı da 136 gün direndiklerini hatırlattı. Arı, "Krizin yükünü işçi ve emekçilere yıkmaya çalıştılar. İşten çıkarmaların yasak olduğu dönemde, devlete vereceğimiz cezayı size verelim istifa edin denildi. Bu rüşveti kabul etmedik. Direndik ve mücadele ettik. Sarı sendikacılığa, SML patronlarına ve bizi direniş sırasında defalarca gözaltına alan polislere karşı direndik" dedi.

MİGROS VE YEMEKSEPETİ İŞÇİLERİ SELAMLANDI 
Eylem ve etkinlik programları nedeniyle Birleşik İşçi Hareketi'nin etkinliğine katılamayan Migros Depo ve Yemeksepeti işçileri atılan sloganlarla selamlandı.

'DİRENİŞ VE MÜCADELE YÜKSELECEK' SÖZÜ VERİLDİ
Konuşmaların ardından direnen işçilere direniş ödülü verildi. Ödülleri alan işçiler, direnişi ve birlikte mücadeleyi yükselteceklerinin sözünü verdi.

Etkinlik Müge Tosun ve Vardiya Müzik Grubu'nun ezgileriyle eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.