29 Mart 2024 Cuma

DHL Express işçileri için küresel eylem günü

TÜMTİS, üyelerinin işten atıldığı DHL Express'in İstanbul Bağcılar'daki merkezi önünde basın açıklaması yaparak, DHL Express'e sendika karşıtı tutumundan vazgeçme ve toplu sözleşme için masaya oturma çağrısı yapıldı.
Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS), DHL Express İşçileriyle Dayanışma ve Küresel Eylem Günü dolayısıyla DHL Express'in İstanbul Bağcılar'da bulunan merkez ofisi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 
 
Eylemde "DHL Express'de işçi kıyımına ve sendika düşmanlığına son" ve İngilizce “Yaşasın uluslararası dayanışma. DHL Express, işçilerin çalışma koşullarına saygı duy” pankartları açıldı. 
 
Basın açıklamasına Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Selüloz-İş İstanbul Şube Başkanı Kemal Yıldırım, Tezkoop-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Necla Önder, TOLEYİS Sendikası Marmara Bölge Başkanı Yusuf Ertaş ve HDP 1. Bölge Milletvekili adayları Musa Piroğlu ve Cansu İrem Kalender'in aralarında bulunduğu çok sayıda sendika, kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri destek verdi.
 
TÜMTİS Genel Başkan Kenan Öztürk, yaptığı açıklamada, uluslararası kargo şirketi DHL Express'te 2017'de örgütlenerek çoğunluk tespiti yaptıklarını ancak patronun çoğunluk tespitine itiraz davası açarak bu süreçte 9 üyelerini işten çıkardığını belirtti. İşten çıkarılan işçilerin yaklaşık bir yıldır iş yeri önünde direnişte olduğunu kaydeden Öztürk, patronun itiraz yoluna giderek zaman kazanmaya çalıştığını söyledi. Öztürk, şöyle devam etti: "Ancak DHL Express ciddi biçimde yanıldı. Sadece yanılmakla kalmadı, işçi ve sendika karşıtı bu tutumu ile dünya kamuoyunun gündemine girdi. Bu mücadele Türkiye'deki DHL Express işçilerinin ve sendikamızın mücadelesi olmaktan çıktı. Mücadelemiz sınırların ötesine taştı. Ve bugün DHL Express'in bu adaletsiz tutumuna karşı uluslararası sendikalar eyleme geçmiştir."
 
Dünyada 19 milyon taşıma işçisini temsil eden uluslararası federasyon ITF ile Avrupa'da 5 milyon taşıma işçisini temsil eden ETF'nin, DHL'nin faaliyet yürüttüğü her yerde eyleme geçtiğini aktaran  Öztürk, DHL Express yöneticilerine “çalışanların sendika hakkına saygı duyun ve toplu sözleşme hakkını engellemeyin” diye seslendi. Öztürk, "Dün UPS, DHL Lojistik'te olduğu gibi DHL Express'te de birleşik ve uluslararası sınıf dayanışmasının kazanacak" diye konuştu.