3 Mayıs 2024 Cuma

Dersim'de kadınlar 'şiddet ve özsavunmayı' tartıştı

SKM ve ÖGK'nın Dersim'de düzenlediği "Şiddet ve özsavunma" konulu toplantıda kadınlarla bir araya geldi. Kadınlar deneyimlerini paylaştı, şiddete karşı mücadele yöntemlerini tartıştı.
Dersim'e Sosyalist Kadınlar Meclisi (SKM) ve Özgür Genç Kadın (ÖGK), "Şiddet ve özsavunma" konulu toplantı düzenledi.
 
Daha çok üniversiteli kadınların katıldığı toplantıda, kadınlar dağıtılan kağıtlara birer cümle ile şiddetin tanımını yaptı.
 
Slayt gösterimi eşliğinde yapılan sunumda, BM'nin kadına yönelik şiddet tanımı hatırlatıldı. Kadına yönelik şiddeti besleyen en büyük etkenin toplumun baskısı olduğuna işaret edildi. Yasaların ve toplumsal baskının erkek şiddetini büyütüp beslediğine dikkat çekildi.
 
Şiddetin "psikolojik, fiziksel, cinsel, fiziksel, dijital ve flört" olmak üzere çeşitli şekillerde uygulandığını belirtildi.
 
Özellikle teknolojinin yaygınlaşmasıyla dijital şiddetin yaygınlaştığına işaret edilerek, "teknolojik araçların kadını kontrol etmek, denetlemek, küçük düşürmek, aşağılamak, cezalandırmak amacıyla kullanılması" şeklinde tanımlandı.
 
Genç kadınların ise en çok "flört şiddetine" maruz kaldıkları kaydedildi.
 
'KADIN ÖZSAVUNMASI NEDİR?'
 
"Kadın özsavunması nedir?" başlığı altında ise özsavunmanın önemi ve yöntemleri tartışıldı.
 
Özsavunmanın "kadınların erkek şiddetine karşı kadın bilinciyle ortaya çıkardığı üçüncü bir yol" olduğu kaydedilerek, kadınların erkek egemen sisteme karşı varlıklarını, haklarını bilinç, örgütlülük ve eylemle sürdürmesi gerektiğine işaret edildi.
 
Sunumda "Tüm silah ve şiddet araçlarıyla karşımızda duran erkek egemenliğine karşı iki seçeneğimiz var. Ölmek ya da yaşamak. Özsavunma erkek egemen burjuva sistem iktidarının yıkılması, sınıfsız eşit bir dünya için de gereklidir" denildi.
 
Özsavunmanın, kendiliğinden ve örgütlü olarak hayata geçirildiği kaydedilerek, Yasemin Çakal, Name Öztürk gibi kadınların mücadelesi örnek verildi. "Kızıl Sopalı Kadınlar"ın ise örgütlü özsavunmanın örneği olduğu söylendi, "Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın öncelikle kadınlar yaşadıklarının farkında olmalı" denildi.
 
Bir savunma sporu öğrenmek başta olmak üzere özsavunmanın değişik biçimlerde uygulanabileceğine dikkat çekilerek, siyasette kadın katılımını örgütlemek ve özsavunma hakkını kullanan kadınlarla birlikte hareket etmenin ve onu cesaretlendirmenin asıl olarak yapılması gerektiği vurgulandı.
 
Yaşadıkları şiddet örneklerini paylaşan kadınlar, yaptıkları toplantının önemli ve öğretici olduğunu belirtti. Bunun sürdürülmesi gerektiğini söyleyen kadınlar, toplantıların sürmesi, şiddete karşı eğitimlerin yapılması gibi önerilerde bulundu.