19 Nisan 2024 Cuma

Davutpaşa patlamasında mahkeme bozma ilamını kabul etti

Davutpaşa'da 21 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin de yaralandığı maytap atölyesi patlaması davasının ikinci duruşmasında mahkeme heyeti, Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin bozma ilamını kabul etti. Sanıklar "kasten öldürmek"ten değil, "görevi kötüye kullanmak"tan yargılanacak.
Davutpaşa'da 31 Ocak 2008 tarihinde 21 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin yaralandığı maytap atölyesi patlamasına ilişkin davanın Yargıtayın bozma kararının ardından ikinci duruşma görüldü.
 
Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya hayatını kaybedenlerin yakınları ile patlamada yaralananlar "müşteki" sıfatıyla katıldı. Duruşmada, tutuksuz sanıklar dönemin İmar ve Şehircilik Müdürü Hatice Küçükakyüz, dönemin Zeytinburnu Belediyesi Ruhsat ve Denetleme Müdürü Rüstem Tekin, dönemin Zabıta Müdürü Feruz Kutsal ve dönemin İmar ve Şehircilik Müdürleri Şevket Yıldırım ile taraf avukatları hazır bulundu.
 
MAHKEME BAŞKANI İLE AVUKATLAR ARASINDA TARTIŞMA
 
Taraflar duruşma salonuna alınmadan önce mahkeme başkanı Yılmaz Alp'in Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin bozma ilamını kabul etmesine avukatlar itiraz etti. Katılan avukatlar, mahkeme heyetinin kararı tarafların duruşma salonunda hazır edilmediğini belirterek, mahkeme heyetinin tutumuna tepki gösterdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı Alp, katılan avukatlara, "Dinleyeceksiniz duyacaksınız, duyacaksınız dinleyeceksiniz" sözleriyle bağırdı. Avukat Özlem Özkan mahkeme başkanına "Siz duruşma başlamadan zaptı yazmışsınız" diyerek tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Alp bunun üzerine "İthamda bulunmayın" dedi. Avukatlar ile mahkeme başkanı Alp arasındaki tartışma bir süre daha devam etti.
 
Avukatların itirazı sonrasında mahkeme başkanı, taraflardan duruşmaya katılanların isimlerini tutanağa geçirdi.
 
'KARARINIZIN ARKASINDA DURUN'
 
Avukatların ardından söz alan mağdur İdris Çabuk, mağdur olduğunu dile getirerek, "Beni dinlemek zorundasınız. Daha önceki gün Çorlu'daki tren kazasında 24 kişi öldü. Vereceğiniz her olumsuz karar ile günde 24 insanın ölümünün altında imzanız olmuş olacak" dedi. Mağdur Dilan Oruç ise davanın 10 yıldır devam ettiğini dile getirerek, mahkeme heyetinin önceki kararının arkasında durmasının istedi.
 
Duruşmada söz alan taraf avukatları, esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak için süre talep etti.
 
Tarafların süre talebini kabul eden mahkeme heyeti, duruşmayı 18 Ekim’e erteledi.