29 Mart 2024 Cuma

Dardanel ürünlerini boykot çağrısı

Dardanel fabrikasında hayata geçirilen kapalı devre üretim sistemini protesto eden işçiler, uygulama son bulana kadar mücadele edeceklerini söyleyerek, halka Dardanel ürünlerini boykot etmeye çağırdı.

Otis Sendikası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanları, Tüm Çalışanlar için Sağlık Platformu, Emek ve Adalet Platformu, Yaşar Usta Emek Portalı, İşçi İttifakı, İşçinin Kendi Partisi, Kırmızı Gazete, Sosyalist Öğrenci Hareketi, Genç İşçi Derneği ve Devrimci Gençlik Birliği, Dardanel fabrikasında çalışan işçilerin çalışma koşullarını Dardanel'in İstanbul Tarabya'da bulunan genel müdürlüğü önünde protesto etti.

"Sömürü her yerde, çözüm devrimde", "Dardanel işçisi yalnız değildir, çalışma kamplarına son" yazılı pankartın açıldığı açıklamada sık sık, "Dardanel işçisi yalnız değildir" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarının atıldığı eylemde, "Ton ton ton sömürüye son", "Patronlarla ne aynı gemide ne de aynı sofradayız" dövizlerini taşındı.

'ÇALIŞMA KAMPI'
Eylemde konuşan Merve Yetkin, toplanma nedenlerinin Dardanel fabrikasının salgını fırsata çevirerek kurduğu çalışma kampı olduğunu söyledi. Firmanın 1570 işçiyi fabrikada tutma kararı aldığını belirten Yetkin, izinde ve karantina da olan işçilerin de öğrenci yurtlarına yerleştirildiğinin altını çizdi. Yetkin, "Bu uygulamanın adını da cilalamışlar: Kapalı devre çalışma sistemi demişler! Oysa bunun adı çalışma kampıdır" dedi.

'UYGULAMA ANAYASAYA AYKIRI'
Yapılan uygulamanın işçilerin sağlığını tehlikeye attığını söyleyen Yetkin, uygulamanın Anayasaya aykırı olduğunu vurguladı. İşçilerin bir yandan ekonomik krizin bedelini öderken bir yandan da salgına karşı sağlığını koruma mücadelesi verdiğini belirten Yetkin, "AKP iktidarı krizin bütün yükünü işçilere yıkarken, Covid-19 ile mücadele adı altında bütün kamu kaynaklarını, işçilerin işsizlik fonunu sermayeye peşkeş çekmektedir" diye belirtti.

Şirketin, "bize bu sistemi resmi makamlar önerdi, bize tebliğ etti" dediğini hatırlatan Yetkin, "Buradan o resmi makamlara sesleniyoruz. Sermayenin karını koruma derdine düşeceğinize anayasal sorumluluğunuzu yerine getirin ve isçi sağlığına düşman uygulamalara karşı gerekeni yapın" diye seslendi.

DARDAREL'İ BOYKOT ÇAĞRISI
Dardanel işçilerinin sesini duyurmak için ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren Yetkin, eylemlerini sürdüreceklerini belirterek, ilk adım olarak halka Dardanel ürünlerini boykot etmeye çağırdı. Yetkin, "Madem Dardanel işçi arkadaşlarımızın sağlığı pahasına üretim yapıyor, biz de Dardanel tüketmeyerek gerekli cevabı vereceğiz. Dardanel çalışma kampı son bulana kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.