19 Mayıs 2024 Pazar

Cumartesi Anneleri'nden Gebze'deki ailelere: Acınızı ve öfkenizi paylaşıyoruz

Gözaltında kaybedilen yakınları için 24 yıldır Galatasaray Meydanı'nda adalet isteyen Cumartesi Anneleri, Gebze Hapishanesi önünde açlık grevi direnişçilerin ailelerine yapılan polis saldırısına tepki gösterdi. Açlık grevlerinin devletin ayıbı olduğunu söyledi.
Demokratik Toplum KOngresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in başlattığı ve binlerce tutsağın direnişi ile devam eden açlık grevi iktidarın saldırıları ile karşı karşıya.
 
Gebze Hapishanesi önünde açıklama yapmak isteyen tutsak yakınlarına polis saldırmış ve aileleri darp etmişti. Ailelerin eyleminde destek veren Kayıp yakınları, polisin saldırılarına tepki gösterdi.
 
'ANNELERİN ÜZERİNDEN ELİNİZİ ÇEKİN'
 
Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, "24 yıldır en büyük hukuksuzluğu yaşayan biz kayıp yakınları, 700. haftamızdan bu yana aynı hukuksuzlukla karşı karşıyayız. Bizler ağır bir şiddetle de karşı karşıyayız" diyerek bu şiddetin özellikle 700. haftada daha belirgin olduğunu söyledi.
 
"Dün Gebze Cezaevi önünde, çocuklarının, evlatlarının yaşam hakkı için mücadele eden anneler şiddete maruz kaldılar. Büyük bir hukusuzluk ve vicdansızlık örneğiydi" diyen Ocak, insanlığını ve vicdanını kaybetmiş bir iktidarla karşı karıya olunduğunu belirtti. Ocak son olarak, "Bu hukuksuzluğa biran önce son verilerek annelerin üzerindeki ellerini çekmelerini istiyoruz. Evlat acısını en iyi biz biliriz ve annelerin ne yaşadığını ve onlara ne yaşatıldığını da çok iyi biliyoruz" diyerek hukusuzluğa son verilmesi çağrısı yaptı.
 
'POLİS KİNLE SALDIRIYOR'
 
Gözaltında kaybedeilen Fehmi Tosun'u eşi Hanım Tosun ise Gebze Hapishanesi'nde polis saldırısına uğrayan anneleri en iyi kendilerinin anladığını belirterek "O annelerin içi yanıyor. Onların evlatları açlık grevinde ve kritik aşamada" diyerek açlık grevi direnişçilerinin annlerinin duygularını paylaştığını ifade etti.
 
"Evlatları içerde aç, onlara su vermiyorlar, hücrede tutuyorlar" diyerek polisin annesi yaşındaki kadınlara uyguladığı şiddete tepki gösterdi. "Bu polisler artık görevli olmaktan ve insanlıktan çıkmışlar. Annelere kinci ve intikamcı bir şekilde saldırdılar" diyen Tosun, hapishanelerdeki açlık grevinin sonlandırılması için yetkililerin adım atması gerektiğini söyledi.
 
'ANALARIN İÇİ YANIYOR'
 
"Anaların içi yanıyor ve ancak bunu yapabiliyorlar" diyen Tosun, iktidarın açlık grevine destek verilen eylemlere saldırısını hatırlatarak tutsakların doğal haklarından yararlanması için Adalet Bakanlığı'na çağrı yaptı.
 
"Hepimizin o analara ses vermesi gerekiyor" diyen Tosun, iktidarın biran önce tutsakların talebini karşılamasını istedi ve ekledi: "Bu sorumluluk hapishane kapısındakilerin değil iktidarın sorumluluğudur. Bence artık Ankara'ya gidilmeli ve yetkililer zorlanmalıdır."
 
'AÇLIK GREVLERİ DEVLETİN UTANCIDIR'
 
Rıdvan Karakoç'un abisi Hasan Karakoç'ta polis saldırısına tepki gösterdi. Karakoç,  "On yıllarca baktıkları evlatlarının yaşam hakkını savunmak ve onları hayata döndürmek için mücadele etmeleri en doğal ve meşru haklarıdır" dedi. Polisin tacize varan hakaretleri ve anneleri darp etmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Karakoç, polis saldırısının insanlık dışı olduğunu ifade etti.
 
Leyla Güven şahsında açlık grevindeki tutsakların direnişini selamlayan Karakoç, "Bir insanın adaletin ve hukukn bittiği bir yerde en son başvuracağı eylem biçimidir bedenini ölüme yatırmak. Türkiye'de başka seçenek bırakılmadı bu insanlara" diyerek iktidarın biran önce taleplerin karşılanması için adım atması gerektiğini kaydetti. 
 
Karakoç, 24 yıldır mücadele ettikleri Galasaray Meydanı'nın kendilerine yasaklanmasının "Devletin utancı"  olduğunu vurgulayarak hapishanelerden çıkacak tabutlardan da iktidarın sorumlu olduğunu dile getirdi.