18 Mayıs 2024 Cumartesi

Çukurova'da işçi emekçiler insanca yaşam talep etti

Çukurova'da 1 Mayıs alanında bir araya gelen binlerce işçi ve emekçi insanca yaşam talep etti.
Çukurova'da 1 Mayıs alanında bir araya gelen binlerce işçi ve emekçi insanca yaşam talep etti.
 
ADANA
 
KESK, DİSK, TMMOB, Adana Tabip Odası, Adana Barosu, CHP, EMEP, HDP ve demokratik kitle örgütleri miting öncesi Kasım Gülek Köprüsü üzerinde bir araya geldi. Her kurum kendi binası önünde bir araya gelerek yürüyüşün yapılacağı yere gelmeye çalıştı. Ancak polis pankart açılıp slogan atılmasına izin vermeyerek müdahale edeceklerini belirtti. Yürüyüşten önce meşale yakıp "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı atan Adana Demirspor taraftarlar renkli görüntüler oluşturdu. 
 
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, CHP milletvekilleri Elif Türkmen Doğan ve Zülfikar İnönü Tümer, KHK ile ihraç edilen kamu emekçiler ile binlerce emekçi  "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Biji Serok Apo", "Direne direne kazanacağız", "Yasasın 1 Mayıs" ve "Her yer Efrin her yer direniş" sloganlarıyla alkış ve zılgıtlarla Uğur Mumcu Meydanı'na yürüdü. İnşaat işçileri baretleriyle, kampüs cadıları kıyafetleriyle yürüyüşte yer aldı.
 
"Bizler insanca yaşamak, onurlu yaşamak istiyoruz. Bu yüzden taşeron çalıştırmayla, özel istihdam bürolarıyla, esnek çalıştırmayla, sözleşmeli personel uygulamalarıyla köle olmaya direniyoruz" diyen Adana 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Muzaffer Yüksel, hakları için mücadele edeceklerini kaydetti. OHAL'in kaldırılmasını isteyen Yüksel, "OHAL'lerin olmadığı eşit, özgür laik, bağımsız ve demokratik bir Türkiye istiyoruz" diye belirtti. Baskın seçime karşı her günlerinin 1 Mayıs olacağının altını çizen Yüksel, "Ülkemizde ve bölgemizde barış ve kardeşlik güçlendirilmelidir. Kürt sorunu barışçıl ve demokratik bir tarzda çözüme kavuşturulmalıdır. Artık ölüm, savaş, çatışma istemiyoruz" şeklinde konuştu.
 
MERSİN
 
Mersin'de de on binlerce işçi ve emekçi yürüyüşün yapılacağı Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda yoğun güvenlik önlemlerin alındığı kontrol noktalarından geçerek bir araya geldi. Kitle etkinliğin yapılacağı Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Alana giriş yapan kortejlerin isimleri platformdan okunarak selamlandı. Kutlamaya HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, CHP milletvekilleri Fikri Sağlar ve Aytuğ Atıcı, Hüseyin Çamak ve birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü ve gençlik örgütlerinin de aralarında olduğu on binlerce işçi ve emekçi katıldı.
 
Kayyum atanan Akdeniz Belediyesi'nde güvenlik soruşturmaları gerekçesiyle işinden edildikten sonra kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren taşeron işçi Ali Araz, 1 Mayıs'ta unutulmadı. Üzerinde Araz'ın fotoğrafının olduğu ve "Kadro dediniz işimizden ettiniz! KHK ile işten atıldı. OHAL, işsizlik öldürdü. Direneceğiz, işimize geri döneceğiz" sözlerinin yer aldığı pankartı taşıyan taşeron işçiler, alkış ve sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'nda yerlerini aldı.
 
Akdeniz Belediyesi'nden işten atılmış işçilerin sözcüsü İbrahim Özel, "Arkadaşımız, işten atıldıktan sonra yaşadığı üzüntüye dayanamayıp kalp krizi geçirmişti. 14 gün yoğun bakımda tedavi altında tutuldu. Ardından ne yazık ki arkadaşımızı kaybettik. Bunun sorumlusunun onu işten atanlar olduğunu düşündüğümüz için böyle bir pankartla alana indik. Onun anısını yaşatacağız. Unutmayacağız. Direne direne kazanacağız, diyoruz" dedi.
 
Ülkede OHAL'in bir yönetim biçimine dönüştüğüne dikkat çeken DİSK'e bağlı Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, 1 Mayıs'ı AKP hükümetinin OHAL'ci yasaları ile emekçilerin haklarına, özgürlüklere, demokrasiye karşı girişmiş bir saldırı dalgası altında kutladıklarını kaydetti. Göksoy, "Uzun süredir taşeronda çalışan işçilerin kadro umudunu sömüren, AKP hükümeti kadro yerine belediye şirket işçisi yaptı. Bununla yetinmedi kadro yerine belediye işçilerini güvenlik soruşturması adı altında binlerce işçiyi işlerinden etti. Büyüme masalına karşı işsizlik artıyor. İş cinayetleri devam ediyor. Kar için doğa talan ediliyor. Bölgedeki emperyalist müdahale ve savaş sürüyor. Verecekleri yalandan ve zordan başka bir şey kalmadı" diyerek bu düzenin durdurulması gerektiğini söyledi.
 
Kadınlar olarak şiddete karşı 8 Mart'ta, emeğin sömürülmesine karşı da 1 Mayıs'ta alanlarda olduklarını belirten Mersin Kadın Platformu adına Nadide Toker, "Bugün diyoruz ki kadınlar buradadır, kadınlar direniyor. Kadınlara tüm baskılara ve haksızlıklara karşı sesini yükselt diyoruz. Güvencesiz çalışmaya hayır diyoruz. Kadınlar çalışma yaşamı dahil her yerde vardır. Kadınlar olarak savaşa ve savaş politikalarına hayır diyoruz. Tek adam diktatörlüğünü istemiyoruz. Biz kadınlar özgürleşmek için haklarını sonuna kadar kullanacağı demokratik bir ülke diyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın kadın dayanışması diyoruz" dedi.
 
HATAY
 
İskenderun Emek ve Demokrasi Güçleri, İskenderun Belediyesi Nikah Salonu önünde bir araya gelerek Anıt Alanı'na yürüdü. Yürüyüşe KESK, DİSK, EMEP, İHD, HDP ve çok sayıda kişi katılırken Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Ali Karadaş, işçi ve emekçilerin insanca yaşam taleplerini haykırdı. Yapılan konuşmaların ardından halaylar çekildi.
 
Hatay'ın Antakya ilçesinde ise KESK, DİSK, TMMOB ve TTB öncülüğünde emek ve demokrasi güçleri Doğuş Okulları önünde bir araya geldi. Ellerinde erbaneler olan kadınlar renkli görüntüler oluştururken kadınların çaldığı erbaneler eşliğinde kitle halaya durdu. Gezi direnişinde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyan kitle Sevgi Direniş Parkı'na yürüdü. Sevgi Direniş Parkına gelen kitle burada saygı duruşunda bulundu. Yapılan konuşmalarda insanca yaşam talep edildi. Konuşmalardan sonra sanatçı Hilmi Yarayıcı sahne aldı.
 
ANTALYA
 
Antalya'da ise emekçilerin kutlama adresi Cumhuriyet Meydanı oldu. Miting öncesi KESK, DİSK, TMMOB, TTB, CHP, HDP, DBP, EMEP ve birçok emek demokrasi güçleri Aydın Kanza Parkı'nda bir araya geldi. Yürüyüş öncesi davul ve zurna eşliğinde halaylar çekildi. Yürüyüş sonrası kitle Cumhuriyet Meydanı'nda miting düzenledi. Saygı duruşuyla başlayan miting, yapılan konuşmalar ve çekilen halaylarla son buldu.