9 Mayıs 2024 Perşembe

Covid-19'la yoksulluğa itilen kadınlar için Meclis Araştırması istendi

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, Covid-19 pandemisi ile birlikte ekonomi alanında kadınlara ve LGBTQ+'lara yönelik ayrımcılığa ve cinsiyet eşitsizliğine, yoksulluk ve yoksunluklara çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması yapılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Covid-19 pandemisi sürecinde ortaya çıkan derin ekonomik kriz yapısal bir sorun olan kadın eşitsizliğini, yoksul ve gelir bakımından bağımlı kılınan kadınların kırılganlığını ve yoksulluğunu derinleştirdiği gerekçesiyle Meclis Araştırması istedi.

"Pandemi ile birlikte giderek etkisini artıran ekonomik krize karşı kadın yoksulluğunu bütün coğrafyamızda ortadan kaldıracak toplumsal cinsiyet eşitlikçi ekonomi politikaları belirlemek, kadın işsizliğine, güvencesizliğe, bakım emeğinin toplumsallaştırılmasına, ekonomi alanında kadınlara ve LGBTQ+'lara yönelik ayrımcılığa ve cinsiyet eşitsizliğine, yoksulluk ve yoksunluklara çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla" Meclis Araştırması isteyen Kemalbay, gerekçesinde, İnsani Ve Toplumsal Kalkınma Programı (İSTANPOL)'un  "Covıd-19 Salgınının Kadınların Çalışma Ve Hane Yaşamı Üzerine Etkileri"  üzerine hazırlamış olduğu rapora dikkat çekti.

Rapora göre Türkiye'de 15 yaş ve üstü 59 milyon 900 bin kişilik nüfusun içinde yer alan kadınların yüzde 73'ü işgücü piyasasının dışında ve dolayısıyla herhangi bir gelirleri yok. Raporda tespit edilen yoksulluk sınırının altındaki 10 milyon 449 bin 725 kişilik nüfusun yüzde 51,33'ü kadınlardan oluşmakta ve burada konumlanan kadınlar pandemi karşısında en kırılgan kesimler arasında yer almaktadır.
 
Çalışma hayatında kadın istihdamının yüzde 30'lara ulaşmadığını, kadın emeğinin yoğun olduğu hizmet sektörünün pandemi koşullarında kapanmasıyla bu durumun daha da derinleştiğini belirten Kemalbay, kadınların açıklanan destek paketlerinden de yararlandırılmadığını vurguladı. Kemalbay, göçmen, mevsimlik, geçici, tarım alanında ve ev işlerinde esnek ve güvencesiz çalıştırılan kadınların hiç gündeme dahi alınmadığına dikkat çekti.

"5 milyonun üzerinde kadın bağımlı bulundukları hanelerdeki erkek işçilerin işini kaybetmesi ya da ücretsiz izne ayrılması sebebiyle pandemi sürecinde yoksullaşmış, ev işlerinin paylaşılmaması ve ev nüfusunun artması nedeniyle daha fazla ev içi emek sarf etmiş, evde daha fazla ezilmiş, ev içinde şiddete maruz kalmıştır" diyen Kemalbay, "Kadınlar pandemi sürecinden en çok etkilenen kesimler olarak, hem yeni Korona virüs salgın  krizinin, hem ekonomik krizin bedellerini ağır bir şekilde ödemek zorunda bırakılmışlardır. Olağandışı durumlarda beliren sorunlar, olağan zamanlarda dahi varlığını sürdüren toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden, ayrımcılıktan kaynaklanan sorunlarla birleşerek kadınların sorunlarını katmerleştirmiştir. Ayrıca yoksul bağımlı kadınların bulunduğu hanelerin neredeyse yarısının Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinde olması sorunun sosyopolitik, sosyoekonomik boyutları yanında jeopolitik durumun da göz ardı edilmemesi gereğini göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, "Yaşanan krizin olumsuz etkileri,  kadınların mesleki eğitime erişememesi ve bölgesel eşitsizliklerden kaynaklı sorunlar kadınların işgücü piyasasına katılımlarının önünde engel oluşturmaktadır. Pandemi ile birlikte giderek etkisini artıran ekonomik krize karşı kadın yoksulluğunu bütün coğrafyamızda ortadan kaldıracak toplumsal cinsiyet eşitlikçi ekonomi politikaları belirlemek, kadın işsizliğine, güvencesizliğe, bakım emeğinin toplumsallaştırılmasına,  ekonomi alanında kadınlara ve  LGBTQ+'lara yönelik ayrımcılığı ve  cinsiyet eşitsizliğine, yoksulluk ve yoksunluklara  çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla" Anayasa'nın 98'inci ve Meclis İçtüzüğün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını istedi.