20 Nisan 2024 Cumartesi

Çorlu tren katliamına ilişkin adalet nöbeti 2. gününde

Çorlu tren kazasında yaşamını yitirenlerin aileleri tüm sorumluların yargılanması talebiyle eylemlerine bugün de devam etti.
Çorlu'da 25 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin soruşturmada sadece 4 kişi hakkında dava açılmasına karşı başlattığı nöbet eylemi 2. gününde.
 
Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, avukatlar Çorlu Adliyesi önünde nöbete başladı. İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne Baro Başkanlarının yanı sıra Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) de eyleme destek verdi.
 
Aileler adına yapılan konuşmada, yarının 23 Nisan olduğuna değinilerek yaşamını yitiren çocuklar için katliamın tüm sorumlularının yargılanması istendi. Savcılığın, hakkında kovuşturmaya yer olmadığına hükmettiği bürokratların ve TCDD yetkililerinin katliamdaki rolüne işaret edildi.
 
Konuşmalarla devam eden nöbette, Kırklareli Baro Başkanı Turgay Hınız söz alarak tren katliamı davasında gerekli soruşturma ve bilirkişi raporu için yeterince çaba harcanmadığına dikkat çekti. "Soma'da 300'ün üzerinde işçi vefat etmişti. O zaman tüm üniversitelere yazı yazılmış ve rapor güvenilir isimlere hazırlatılmıştı. Ancak bu davada bu yapılmadı" diyen Hınız, bilirkişi raporunda imzası olanlar arasında tren hattında sinyalizasyon çalışması yapan şirketin yönetim kurulu üyesi olduğuna dikkat çekti. İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu da TCDD'nin sıradan 4 görevlisinin sadece sanık yapılmasını eleştirdi.
 
Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş ise bugüne kadar meydana gelen tren katliamlarını hatırlattığı konuşmasında, "Kazaların tamamında liyakatsız atama, siyasi şovlara kurban etme görüyoruz. Trakya hattındaki bu yol, 130 yıllık bir yol. Ömrünü tamamlamıştı ve yatırım yapılmadı" dedi. Katliamın sorumluluğunun en alt düzeyde bulunanlara kesilmeye çalışıldığının altını çizen Bektaş "Oysa bu kazanın birinci dereceden sorumlusu hükümetin ulaştırma bakanıdır, daha sonra da TCDD Genel Müdürü'dür" diye konuştu.
 
Nöbette, ailelerin avukatlarından Av. Evren İşler de söz alarak davada bilirkişilerin taraflılığına değinerek, buna rağmen katliamın sorumlularını ortaya koyduklarına dikkat çekti. Av. İşler şunları söyledi: "Taraflı bilirkişilerin hazırladığı raporda dahi sorumluların kimler olduğu belirlenmiş durumda. Bilirkişiler, utanmadan yönetim bloğunun sorumlu olmadığını söylemişler ancak saydıkları hususlar yönetim bloğunu işaret ediyor. Bu dosyayı inceleyen cumhuriyet savcısı ve hakimin, kusur değerlendirmesini kendisi yapmalı. Teknik bilirkişilerin belirlediği kusurlarla hareket edemez yargı makamları" ifadelerini kullandı.