7 Mayıs 2024 Salı

Cizre'de HDP milletvekili İmir üst aramasına zorlandı

Jandarma ve polis baskısı altında oy kullanma işlemlerinin devam ettiği Şırnak'ta, HDP milletvekili Nuran İmir ve eşbaşkan adaylarına üst araması dayatmasında bulunuldu.
Şırnak ve ilçelerinde oy kullanma işlemi jandarma ve polis baskısı altında devam ediyor. Şırnak kent merkezi ve ilçelerinde tank ile asker ablukasına alınan okullarda oyunu kullanan çoğu seçmen polisler tarafından baskıya uğruyor.
 
Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı Artukoğlu Ortaokulu'nda oyunu kullanmaya giden HDP Şırnak Milletvekilli Nuran İmir'in okulun kapısındaki polisler tarafından üst aramasına zorlandı. Belediye Eşbaşkan adayları Mehmet Ziriğ, Berivan Kutlu ve yabancı heyetin de aralarında olduğu grubun okul kapısı önünde durduran polis, üst araması yapılmadan geçemeyeceklerini belirtti. Buna karşın İmir, "Ben vekilim, ne beni ne de heyeti arayamazsınız" diyerek, tepki gösterdi. Polis memuru, "Vekilsiniz diye arama yapamaz mıyım sanıyorsunuz yaparım. Bu bir talimattır, herkesi ararız" karşılığını verdi.
 
'OYUMU AÇLIK GREVİNDEKİLER VE BÊKES İÇİN ATIYORUM'
 
Üst araması dayatmasına karşı seçmenler tepki gösterdi. Yoğun tepki üzerine polisler geri çekilirken, görüntü almak isteyen vekil danışmanın da telefonuna kısa süreli el konuldu. Yaşanan gerginlikten sonra oyunu kullanan Nuran İmir, seçimin Kürt halkı için hayırlara ve zafere vesilesi olması dileklerinde bulunarak, "Bu oyu açlık grevindekiler, Bêkes ve Mehmet Tunç için atıyorum" dedi.
 
GÖREVLİLER OKULDAN ÇIKARILDI
 
Şırnak merkeze bağlı Kasrik Beldesi'nde bulunan ilköğretim okulunda ise yüzlerce askerin okul bahçesinde bekletildiği, buna tepki gösteren halkın ve görevlilerin de okuldan çıkarıldığı öğrenildi. Beytüşşebap'ta engelli bir kişi ise ambulansla oy kullanacağı okula getirildi.
 
GÖREVLİ OLMAYAN ASKERLERİN ÜNİFORMA DAYATMASI
 
Şırnak merkezde bulunan ve sandıklarında asker seçmeni ile gündeme düşen Orgeneral Edip Başer Ortaokulu'nda ise yasal olmayan bir şekilde askerlerin üniformayla oy kullandığı tespit edildi. Tepkiler üzerine geri çekilen askerlerin görevli bulunan polis memurlarından polis üstleri aldığı ve o şekilde oy kullanmaya çalıştığı öğrenildi. Duruma tepki gösteren HDP'liler yaşanan olaya müdahale etmek için okula gitti. Okulda sivil seçmen sayısının 10'u geçmediği ve seçmenlerin bir çoğunun polis ve askerlerden oluştuğu kaydedildi.