3 Mayıs 2024 Cuma

'Cizre Ambulans Davası'nda 14 sağlıkçı beraat etti

Cizre'de ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında kentteki yaralılara sağlık hizmeti götürmek isterken engellenen ve haklarında dava açılan 14 sağlık çalışanının yargılandığı davada mahkeme beraat kararı verdi.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında, kentte bulunan yaralılara sağlık koridoru açmak isteyen 14 sağlık çalışanı hakkında, "örgüte üye olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla açılan davanın ikinci duruşması Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
TİHV Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, HDK Eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Türkiye'nin dört bir yanından çok sayıda sağlıkçının takip ettiği davaya yargılanan 14 sağlık çalışanından 11'i hazır bulunurken, Vahaç Alp ve ambulans şoförü Mehmet Şerif Taşan bulundukları kentlerden SEGBİS aracılığı ile katıldı. SES Genel Kadın Sekreteri Selma Atabey ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.
 
Duruşmada ilk olarak savunma yapan Mehmet Şerif Taşan, "Ben bu suçlamayı kabul etmiyorum. Herhangi bir örgüte üye değilim. Ben ambulans şoförüyüm. Elimde resmi yazım bulunmakta. Resmi yazı ile olay tarihinde görevlendirildim. Suçum yoktur. Beraat talebinde bulunuyorum" dedi.
 
'NERESİNİ SAVUNAYIM'
 
Ardından savunma yapan Vahaç Alp de yapılan suçlamadan hiçbir şey anlamadığını dile getirirken, "Neresini savunacağımı anlamadım. Ben hekimlik ilkeleri kapsamında ayrım yapmadan sağlık ihtiyacı olan herkese sağlık hizmeti sunmak için yola çıktım. Gönüllü olarak hizmet götürmek, oradaki yaralılara destek olmak istedik. Şimdi bu suçlamanın neresini savunayım" dedi.
 
'HEKİMLİK GÖREVİMİZİN İLKELERİ YARGILANIYOR'
 
O dönem gazetelerde engellenen sağlık çalışanları ile ilgili haber örneklerini okuyan Alp, "Bir bodrum katında yaşamını yitiren ve yaralı oldukları belirtilen insanlar olduğu basında yer alıyordu. Biz de gönüllü olarak yola çıktık. Ancak başaramadık. Halen o bodrumlarda kim vardı bu insanlar kimdi bilmiyoruz. Mahkeme heyeti biliyorsa bizimle paylaşırsa seviniriz. Bizim burada hekimlik görevimizin ilkeleri yargılanıyor. Bir yerde bir olay olur ve oraya bir ambulans gider, o ambulans yaralıları alır ve hekimler müdahale eder. Ama biz bunu yapmak istediğimiz için örgüt üyesi olmakla suçlanıyoruz. Eğer bugün Gazze'de yaşananlar üzerine Gazze'ye gitsem Hamas militanı mı sayılacaktım?
 
Alp, mahkeme heyetine çok fazla ölüm gördüğünü ve bu gördüklerinden bir anısını anlatarak, "Biz hekimler ölüm görmek istemiyoruz. Bu nedenle barış talebinde bulunuyoruz. Bu nedenle hekimliği yargılamaya son verin" diye vurguladı.
 
'GAZZE'YE GİDİNCE DEĞİL, CİZRE'YE GİDİNCE Mİ ÖRGÜT ÜYESİ OLUYOR'
 
Ardından söz alan avukat Rıdvan Alp, "Müvekkilim yaptıklarından utanç değil aksine gurur duymaktadır. Yapmış oldukları da herhangi bir şekilde suç değildir. Biz bu nedenle bu yargılamaya son verilmesini istiyoruz" diye konuştu.
 
Cizre'de sokağa çıkma yasaklarında yaşananları hatırlatan avukat Alp, şunları dile getirdi: "İddialara dayanak olarak dosya içerisine bir şey alınmadığını görmekteyiz. İddianame tamamen niyet okumalar üzerine hazırlanmıştır. Müvekkilim ve beraberindekiler yapmış oldukları fiiller nedeniyle yargılanamaz. Müvekkilim ve beraberindekiler böyle bir karar alarak gönüllü bir şekilde o dönem yaralılara yardım ulaştırmak istedikleri için kutlanması gereken kişilerdir. Müvekkilim herhangi bir örgüt talimatı ile değil bizzat vicdanı olarak yola çıkmıştır. Müvekkilim Gazze'de sağlık çalışanına ihtiyaç duyulduğunda da ilk ismini yazdıran kişilerden biridir. Şimdi müvekkilim Gazze'ye gitmek istediği için örgüt üyesi olmuyor da yanı başındaki Cizre'ye gitmek istediği için mi örgüt üyesi oluyor?"
 
'YANLIŞ BİRŞEY YAPMADIK'
 
Devamında savunma yapan Yekta Yıldız da "Savaş bir halk sağlığı sorunudur" dedi. Üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini vurgulayan Yıldız, "Biz yanlış bir şey yapmadık. Biz sağlık ihtiyacı olan insanlara sağlık hizmeti götürmek istedik" diyerek, beraatını istedi.
 
SAVCILIK BERAAT İSTEDİ
 
Savunmaların ardından Savcılık esas hakkındaki mütalaasını sundu. Savcılık, sağlık çalışanlarının "örgüt talimatı ile" hareket ettiklerine dair dosyada bir emare olmadığını belirtti. Savcılık, 14 kişinin üzerlerine atılı her iki suçlamadan da "delil yetersizliği" gerekçesi ile beraatlarına karar verilmesini istedi.
 
MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ
 
Ardından mütalaaya ilişkin savunmaları istenen sağlıkçılar beraat istedi. Avukatları ise mütalaaya kısmen katıldıklarını belirterek, "delil yetersizliğinden değil, müvekkillerinin fiilinin suç olmadığının" belirtilerek haklarında beraat kararı verilmesini istedi.
 
Kararını açıklayan mahkeme, sağlıkçıların "suç kastı" olmadığını belirterek, 14 kişi hakkında beraat kararı verdi.