17 Mayıs 2024 Cuma

Cizîr'de 8 Mart etkinlikleri Waşukani Kampı'nda başladı

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, 8 Mart eylemlerine Waşukani kampında düzenlenen etkinlikle start verdi.

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerine Serêkaniyêli ailelerin kaldığı Waşukani kampında düzenlenen etkinlikle start verdi.

Cizîr bölgesindeki tüm şehirlerden Hesekê'ye gelen kadınlar, işgal nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan kadınların barındığı Waşukani Kampı'nda miting düzenledi. Kongra Star'ın çağrısıyla düzenlenen etkinliğe Komünist Devrimci Kadınlar (JKŞ) ve Süryani kadınlar da katıldı.

Etkinlikte 8 Mart Hazırlık Komitesi adına üç dilde açıklama yapıldı. Dünyanın dört bir yanından kadınların erkek egemen kapitalist sisteme karşı mücadele ettiği vurgulanan açıklamada, Rosa Luxemburg, Clara Zetkin, Leyla Qasim, Beritan, Zilan, Sara, Legrin, Barini ve Hevrin Xelef gibi kadın şehitler anıldı.

Açıklamada, 8 Mart'ın kadın özgürlük mücadelesinin simgesi haline geldiğine işaret edildi, yaşamın her alanında öncü rol oynayan kadınlara tanıklık edildiği belirtildi. Suriye iç savaşı boyunca ilk önce kadınların hedef olduğu dile getirilen açıklamada, Türk devleti ve desteklediği çetelerin halen kadınlara yönelik cinsel saldırılarını sürdürdüğü ifade edildi.

"Kadınlar teslim olmadı" denilen açıklamada, Rojava devriminin kadınlar için köle toplumundan özgür ve demokratik bir topluma geçiş anlamına geldiği vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi: "Her zaman mücadelenin özgürlüğe giden tek yol olduğuna inanıyoruz, faşizme karşı birleşelim ve ayağa kalkalım."

KOBANÊ
Kongra Star, JKŞ ve devrim kurumlarından kadınlar, 8 Mart çalışmaları kapsamında Eyn İsa'daki göçmen kampına ziyaret düzenledi. Tabqa Kültür Sanat Birliği'nin sahne aldığı etkinlikte yapılan konuşmalarda, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı. Kadınlara, mücadele çağrısı yapıldı.