4 Mayıs 2024 Cumartesi

Çimsataş işçileri satış sözleşmesine karşı üretimi durdurdu

MESS patronlarıyla işçi sendikalarının imzaladığı metal grup toplu sözleşmesine tepki gösteren Çimsataş işçiler direniş başlattı. Üretimi durdurarak iş bırakan işçiler, sendikanın imzaladığı satış sözleşmesini kabul etmediklerini haykırdı.

Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) patronları ile Türk-İş'e bağlı Türk Metal, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş ve Hak-İş'e bağlı Öz Çelik-İş Sendikası arasında 130 bin metal işçisini ilgilendiren toplu sözleşme 12 Ocak günü imzalandı. TÜİK'in gerçeği yansıtmayan enflasyonun oranının altında bir rakama onay veren sendikalara işçiler tepki gösterdi.

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye Çimsataş işçileri, MESS patronlarıyla imzalanan sözleşmeyi satış sözleşmesi olarak nitelendirdi, üretimi durdurarak eylem yaptı.

Dün 16.00-00.00 vardiyasında iş bırakma eylemi yapan işçiler, fabrika içinde toplanarak, "Limanları yaktık geri dönüş yok" sloganını attı.

İşçiler bu sabah da "Açlıktan ölmeyiz bu yoldan dönmeyiz" sloganıyla yürüyüş gerçekleştirdi. İşçiler halaylarla ve sloganlarla fabrika önündeki eylemlerini sürdürdü.

TABANIN TALEBİ DİNLENMEDİ
Mersin'de bulunan Çimsataş fabrikasında çalışan işçiler, tabanın hiçbir talebinin dinlenmediğine dikkat çekti, "Toplu sözleşme görüşmeleri boyunca taleplerin revize edilmesine kulaklarını tıkayanlar, tarihi tekerrür ettirerek geçmiş senaryoyu devreye aldı. Yine gece saatlerinde işçilerin geleceğini sermayeye armağan etti" diye belirtti.

BİRLEŞİK METAL-İŞ YÖNETİCİSİNE TEPKİ
İşçilerin iş durdurması üzerine fabrikaya gelen Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan'ın işçilerin yanında oldukları yönündeki ifadesine tepki gösteren Çimsataş işçileri, "Madem yanımızdaydınız sözleşmeyi niye imzaladınız" diye sordu.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ
Metal işçilerine çağrı yapan Çimsataş işçileri, enflasyon rakamın çok altında imzalanan sözleşmeyi kabul etmediklerini söyleyerek, ek yüzde 35 zam talebini dile getirdi. İşçiler, "Mesai ücretleri hafta içi yüzde 100, hafta sonu yüzde 300 olsun. Sosyal haklara yüzde 100 zam yapılsın. Tüm aile fertleri için tamamlayıcı sağlık sigortası yapılsın. Kıdem farkı, ara dinlenme ve çay molası verilsin. Eksik yatırılan banka promosyonları tam yatırılsın" taleplerini dile getirdi.

İŞÇİLERE TEHDİT MESAJI
Bu arada üretimi durduran işçilere, çalıştıkları Çimsataş fabrikasına ait numaradan "iş feshi" tehdidi içeren mesaj atıldı. İşçilere atılan mesajda, "Şirketimiz iş durdurma, yavaşlatma vb. her türlü yasadışı eylem karşısındaki haklı nedenle iş feshine kadar gereken yaptırımları derhal uygulayacaktır" denildi.

İşçilere gönderilen bir başka mesajda ise, "12/01/2021 tarihinde saat 16.00'da iş bırakmak suretiyle başlattığınız ve işyeri işgaline dönüşen eylemleriniz nedeniyle işyerimizde günlük 5 milyon TL tutarında oluşan zarar ile doğacak her türlü zararın sizlerden tazmini yoluna gidileceği ve gerekli cezai yaptırımların uygulanacağını duyurulur" tehdidinde bulunuldu.

Öte yandan patronun talebiyle hızla harekete geçen İçişleri Bakanlığı fabrikaya müfettiş göndererek, tutanak tuttu.

Sendikanın ihanetine uğradıklarını söyleyen işçiler, patronun saldırıları karşısında da sessiz kalmayacaklarını duyurdu. İşçiler yarın yaklaşık 700 kişi ile fabrika önüne gelerek, eylemi büyüteceklerini duyurdu.