2 Mayıs 2024 Perşembe

'Ceza yönetmeliğinizi kabul etmiyoruz'

Birinci basamakta yaşanan sorunlara dair Çankaya'daki Best Western Plus Otel'de düzenlenen basın toplantısında, "Ceza yönetmeliği iptal edilene ve geçinebileceğimiz bir ücret alana kadar durmayacağımızı, susmayacağımızı, vazgeçmeyeceğimizi tekrar söylüyoruz, ceza yönetmeliğinizi kabul etmiyoruz" denildi. 

SES, Aile Hekimliği Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık-İş, Türkiye Aile Hekimliği Uzmanları Derneği (TAHUD) ve TTB Aile Hekimliği Kolu "Ceza yönetmeliği iptal edilene ve geçinebileceğimiz bir ücret alana kadar durmayacağımızı, susmayacağımızı, vazgeçmeyeceğimizi tekrar söylüyoruz, ceza yönetmeliğinizi kabul etmiyoruz" şiarıyla açıklama yaptı.

Best Western Plus Otel'de gerçekleştirilen ve Eş Genel Başkan Hüsnü Yıldırım, Genel Sekreteri Pınar İçel ile TİS ve Hukuk Sekreteri Eylem Kaya Eroğlu'nun da katıldığı basın toplantısında yapılan açıklamada, "30 Haziran 2021'de yayınlanan tüm özlük haklarımızı yok eden, bize ek angaryalar getiren, iş güvenliğimizi komisyon adı altında idarenin keyfine ve hatalı kararlarına bırakan yönetmeliği kabul etmiyoruz. Salgının ortasında canla başla çalışan, hastalanan biz aile hekimliği çalışanlarının hiçbir derdine çare olmayan bu yönetmeliğin adı ceza yönetmeliğidir. Biz kamu dışı sözleşmeli çalışan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının kadroya alınmasını, yıllardır artarak devam eden hak ve gelir kayıplarımızın giderilmesini beklerken karşımıza bu ceza yönetmeliği çıkartılmıştır. Bu ceza yönetmeliği iptal edilene kadar mücadelemiz artarak devam edecektir. Durmuyoruz, susmuyoruz, vazgeçmiyoruz" denildi. 

Açıklamada, "Kendimizi korumak için gereken maske, temizlik malzemeleri gibi koruyucu ekipmandan, bina temizliği, internetinden, elektriğine, doğalgazından suyuna tüm faturalar, çalıştırılan personelin maaşı, milyonlarca aşıyı yaparken kullandığımız alkolünden pamuğuna sarf malzemeler, kağıdından kalemine, muayene malzemelerinden, mobil hizmete giderken kullanılan aracına kadar tüm birinci basamak hizmetlerinin faturası aile hekimlerinin sırtına yüklenmiştir. Ebe ve hemşirelerin hak edişi asgari ücret sınırındadır. Pek çok arkadaşımız hastalarını, bebeklerimizi, gebelerimizi terk etmemek için asgari ücretin altında gelirle aile hekimliğini sürdürmeye çalışmaktadır. Ancak gelinen noktada on binlerce aile hekimliği çalışanı değil ay sonunu, ayın ortasını dahi getiremez durumdadır. Tüm masraflar üç kata yakın artarken aile hekimliği sistemini sürdürmek imkansız hale gelmiştir. Asgari ücret civarında yoksulluk sınırının altında maaşlar ile aile hekimliğinden çalışırken geçinebilmek imkansız hale gelmiştir. Ek ödeme sözleri ile toplumda aile hekimliği çalışanları para peşinde koşuyor algısı yaratılmış, geçici, kısa süreli tuhaf şartlara ve ASÇ'lerde tavan ücrete takılan ücretleri çoğu çalışan alamamıştır. Biz ek ödeme değil geçinebileceğimiz, yoksulluk sınırının altında kalmayan, emeğimizin karşılığı, emekliliğimizde ne yaparız sorusunu sormayacağımız, sağlık çalışanlarına yakışır insanca bir gelir istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.