19 Mayıs 2024 Pazar

Çevre kirliliğine yol açan gemiyle ilgili soru önergesine beş ay sonra cevap verildi

İzmir?e söküm amacıyla gelen 'Harrier' isimli kuru yük gemisinden bilinçli olarak denize yakıt pompalanması olayının ardından HDP Milletvekili Murat Çepni'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduğu soru önergesine yanıt beş ay sonra geldi. 30 Ağustos 2018 tarihinde Aliağa'dan Yeni Foça sahillerine kadar kirliliğe yol açan petrol sızıntısıyla ilgili HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir önerge vererek; petrol sızıntısının nedenini, petrol taşıyan geminin kimliere ait olduğunu, kirliliğin ne kadar alana yayıldığını ve ne gibi önlemler alınacağını sormuştu.

İzmir’e söküm amacıyla gelen 'Harrier' isimli kuru yük gemisinden bilinçli olarak denize yakıt pompalanması olayının ardından HDP Milletvekili Murat Çepni'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduğu soru önergesine yanıt beş ay sonra geldi.

Soru önergesine 5 ay sonra cevap geldi. Çepni, “Bakanlığın, halk sağlığını ve doğayı ilgilendiren, kamuoyunun büyük tepkisini çeken bir konuda bu kadar ilgisiz ve lakayt davranmasının, sahip oldukları zihniyetin bir aynası olduğunu” söyledi. Çepni, “Yaptıkları hem doğa ile ilgili konuları hiç önemsemediklerini gösterdiği kadar parlamentonun işleyişine de hiç saygılarının kalmadığını gösteriyor” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise, soru önergesine verdiği cevapta, petrol sızıntısı sonucu oluşan ekolojik zararların incelenmesi için bir üniversiteye akademik çalışma yaptırılacağı bildirildi. Fakat bunun hangi üniversite olduğu ve hangi tarihte yapılacağı belirtilmedi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada kirliliğe neden olan geminin, İzmir’e söküm amacıyla gelen 'Harrier' isimli gemi olduğu, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından gemiye 1.644.742,4 TL para cezası verildiği bildirildi.