19 Mayıs 2024 Pazar

Çerkezoğlu: İşçi ölümlerinin nedeni sermayenin zihniyeti

2. Uluslararası İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konferansı'nda konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaşanan işçi ölümlerinin nedeni olarak sermaye sahiplerinin zihniyetini gösterdi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) düzenlediği 2. Uluslararası İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konferansı, Taksim'de bulunan Elite World Otel'de başladı. 2 gün sürecek olan konferansa yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda sendika temsilcisi katıldı.
 
3. havalimanı işçilerinin selamlandığı konferansın açılış konuşmasını DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca yaptı. Konuşmasına iş kazalarında yaşamını yitiren işçileri anarak başlayan Konca, 3. havalimanı işçilerinin insanca çalışma koşulları için eylemler yaptığını ve bu eylemler nedeniyle yüzlerce işçinin gözaltına alındığını hatırlattı. Konca, bu ve benzeri örneklerden dolayısıyla var olan sisteme karşı birlikte hareket etmek gerektiğini söyledi.
 
'İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KÜRESEL BİR SORUN'
 
Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Türkiye Direktörü Numan Özcan da işçi sağlığı ve iş güvenliğinin küresel bir sorun olmaya devam ettiğini ifade etti.
 
İLO verilerinde göre, dünyada 1 milyar 200 bin kadar insanın doğa ile ilgili işlerde çalıştığını, yine her yıl 7 bin 6 işçinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Özcan, çalışma hayatının ise büyük bir değişim geçirdiğini, iş sağlığı ve güvenliğinin de bundan etkilendiğini vurguladı. Özcan, "Teknoloji gelişiyor. Gelişimle birlikte yeni kimyasallar ortaya çıkıyor. Bu da kendisi ile birlikte yeni riskler taşıyor" dedi.
 
ÇERKEZOĞLU: TÜRKİYE'DE İŞ GÜVENLİĞİ ÇÖKMÜŞTÜR
 
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise Türkiye'de işçi sağlığı ve iş güvenliği açısında çok büyük sorunlar yaşadıklarını ifade etti.
 
Soma katliamından bu yana ülkede neredeyse her yıl bu katliama denk 5-6 olayın yaşandığını söyleyen Çerkezoğlu, yaşanan bu işçi ölümlerinin nedeni olarak ise sermaye sahiplerinin zihniyetini gösterdi. Çerkezoğlu, bu nedenle "Türkiye'de işçi sağlığı ve iş güvenliği çökmüştür" dedi.
 
DURUŞMAYA KATILMA ÇAĞRISI
 
3. havalimanı inşaatında çalışma koşullarının düzeltilmesi amacıyla eylem yaptıkları için tutuklanan işçilerin direnişini selamlayan Çerkezoğlu, "Onlar Türkiye'de onurlu çalışma koşullarının savunucusu oldular" diyerek, herkesi 5 Aralık'ta Gaziosmanpaşa Adliyesi'nde görülecek olan duruşmalarına katılmaya davet etti.
 
'İSTENİRSE BU TABLO DEĞİŞEBİLİR'
 
İş güvenliği ve iş sağlığı noktasında yaşananları "kara bir tablo" olarak tanımlayan Çerkezoğlu, "Bu tablo tesadüfen ortaya çıkmadı. İstenirse bu tablo değişebilir. Yeter ki siyasal iktidarının niyeti değişsin" dedi.
 
Konferans, iki gün boyunca farklı etkinliklerle devam edecek.