26 Nisan 2024 Cuma

Çerkezoğlu: 25 Kasım'da isyanımızı büyüteceğiz

DİSK'li kadınlar, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Kadıköy'de yaptıkları açıklamada ILO 190 Sözleşmesi'nin onaylanmasını istedi. İktidarın hedefinde olan 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğini kaydeden kadınlar, mücadeleyi yükselteceklerini kaydetti. 

DİSK Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele gününe ilişkin İstanbul Kadıköy'de İskele Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun da katılımıyla gerçekleşen eylemde, "ILO 190 Sözleşmesi onaylansın" pankartının açıldı.

Basın metnini okuyan Çerkezoğlu, 25 Kasım'ın tarihçesini hatırlattı. Kadına yönelik şiddete karşı 25 Kasım'ın bir minenk taşı olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, pandemi sürecinin kadınların evde, kamusal alanda karşılaştığı şiddete, tacize ve ayrımcılığa dikkat çekti. 

İktidarın kadın ve çocuk düşmanı politikalarına vurgu yapan Çerkezoğlu, DİSK'li kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Çerkezoğlu, "Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini destekleyen, derinleştiren, normalleştiren her icraat ve söylem, kadına yönelik şiddetin önünü açmaya devam ediyor. Nafaka hakkının tartışılması, 6284 sayılı şiddet önleme Yasası'nda 'reform' tartışmaları şiddeti yeniden üretiyor. Kadına yönelik şiddete mazeret üretmeye çalışan yargı kararları da şiddeti desteklemeye devam ediyor. Hayatta kalmak için kendisine şiddet uygulayan erkeği öldüren kadına yıllarca hapis cezası verilirken, katil erkeklere cezasızlık politikaları uygulanmaya devam ediyor."

Çalışma hayatının ve iş yerlerinin kadınlar için güvenli olmadığının altını çizen Çerkezoğlu, "İş yerlerinde kadınlar fiziksel, cinsel, psikolojik şiddet ve taciz ile karşı karşıya kalıyor. Biliyoruz ki, çalışma hayatında kadına yönelik şiddet ve taciz evrensel bir sorundur. 2019 yılının haziran ayında Uluslararası Çalışma Konferansı, iş yerlerinde toplumsal cinsiyet temelli şiddet başta olmak üzere her türlü şiddetin ortadan kaldırılması için ILO 190 sayılı Sözleşme'yi gündemine almıştı. Sözleşme, 25 Haziran 2021'de yürürlüğe girdi.  
ILO 190 sayılı Sözleşme, şiddeti tek taraflı ısrarlı takip, tehdit, sözlü kötü muamele gibi geniş kapsamlı olarak tanımlaması ve herkesi kapsamasıyla şiddete ve tacize karşı mücadele için önemli bir yol haritasıdır" diye konuştu.

Çerkezoğlu, şu talepleri sıraladı:
"İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin bir biçimde uygulansın! 
25 Haziran 2021'de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı Sözleşme onaylansın! 
Kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklar için kamusal politikaların hayata geçirilmesi şarttır. Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.
Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere  dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir. 
İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır. 
Covid-19 pandemisinin yarattığı iş ve istihdam kayıplarından en çok etkilenen, iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler alınmalıdır."