25 Nisan 2024 Perşembe

Ceren Damar davasında karar: Sanık Hikmet'e indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Ceren Damar'ı katleden Hasan İsmail Hikmet'in yargılandığı davada karar verildi. Sanık avukatı Bıçak, cinsiyetçi ve kadın düşmanı sözleriyle katledilen Ceren'i suçlarken, mahkeme heyeti Hikmet'e hiçbir indirime gitmeden ağırlaştırılmış hapis cezası verdi.

Kopya çekerken yakalanan öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından katledilen akademisyen Ceren Damar Şenel'in öldürülmesine ilişkin açılan davanın karar duruşması Ankara Sıhhiye Adliyesi 33. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, Hikmet'i ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. 

SANIK YİNE TAKIM ELBİSEYLE GELDİ
Davaya Ceren Şenel Damar'ın ailesi, çalışma arkadaşları, kadın örgütleri, öğrenciler, sendikalar ile HDP ve CHP milletvekillerinin de aralarında olduğu yüzlerce kişi duruşmaya katıldı. Kitle salona sığmadı. 

Sanık Hasan İsmail Hikmet, diğer duruşmada olduğu gibi yine takım elbise ile duruşmaya katılması dikkat çekti.

Duruşma kimlik tespiti ile başlarken, Türkiye Barolar Birliği (TTB) Kadın Komisyonu davaya müdahil olma talebinde bulundu. Buna ilişkin söz alan sanık avukatı Vahit Bıçak suçtan doğrudan zarar görenlerin davaya katılma talebi olabileceğini savunarak, itiraz etti. TTB adına müdahillik talebinde bulunan avukat ise bir kadın cinayeti davası olduğu için katılma haklarının olduğunu vurguladı.

SANIK AVUKATI: SANIK KATLİAM YAPMADI, SERİ CİNAYET İŞLEMEDİ
Ardından söz alan sanık avukatı Vahit Bıçak, esasa ilişkin savunma yaptı. Ceren Damar ve sanık Hasan İsmail Hikmet için adaletin sağlanmasına uğraştıklarını iddia eden Bıçak, "Sanık çoklu bir öldürme yapmamıştır. Cinayet davalarında sanıklar genellikle birden çok kişiyi öldürebilir. Sanık burada bir katliam yapmamıştır. Sanık seri cinayet işlememiştir" sözleri ile katliamı savundu.

Sanık avukatının katletmeyi meşrulaştıran bu savunması mahkeme salonunda büyük tepkiye neden oldu. Salondan, "17 bıçak darbesi ile öldürmüş daha nasıl öldürebilirdi insanlara yol gösteriyorsunuz" diye tepki gösterildi.

Avukat Vahit Bıçak, "Öğrencileri silahla taramamıştır. Sanık öğretim odalarına da dalıp karşısına kim çıktıysa onlara ateş etmemiştir. Sanık odaya gelen iki bayan hocayı da hedef almamıştır. Sanığın katliam yapmadığını böylece ortaya koymak isterim" sözleriyle, bu duruşmada da kadın düşmanı tavrını sürdürdü, katliamı meşrulaştırdı.

Heyetin baskı altına alınmaya çalışıldığını iddia eden sanık avukatına karşı, avukatlar somut duruma ilişkin savunma yapmadığını belirterek itirazda bulundu.

MAHKEME BAŞKANINDAN TEPKİ: MAHKEMEYE Mİ BASINA MI SAVUNMA YAPIYORSUN
İddia makamının iddialarını ortaya koyamadığını iddia eden sanık avukatı, sanığın ne şüpheli ne sanık ne hükümlü ne de katil olduğunu ileri sürdü. Sanık avukatının sözlerine karşı sık sık mahkeme salonundan ve müşteki avukatlarından tepki geldi. Devamında sanık avukatı Ceren Damar için adalet isteyen 250 kişiye dava açtıklarını söyledi. Mahkeme başkanı ise bu sırada "Sen mahkemeye hitaben mi basına hitaben mi savunma yapıyorsun" diyerek tepki gösterdi.

Sanık avukatı daha önceki duruşmalarda olduğu gibi Ceren ile sanık arasında bir ilişki olduğunu iddia ederek, cinsiyetçi söylemlerde bulundu. Bunun üzerine izleyici sıralarından tepkiler yükseldi. Müşteki avukatları, sanık avukatının İstanbul Sözlesmesi'ne aykırı savunma yaptığını belirtti. Mahkeme heyeti, uyarılar üzerine sanık avukatını hukuk çerçevesinde savunma yapması için uyardı.

Katledilen Ceren Damar Şenel ve sanığın telefonun incenlenmediğini belirten Bıçak, birkez daha cinsiyetçi saldırılarla Ceren'i suçladı. Daha önceki duruşmalardaki savunmaları da tepki çeken Bıçak, "Cumhurbaşkanımızın 15 Temmuz sonrası emriyle başlatılan birlik çağrısına rağmen Ceren Damar 15 Temmuz lehine tweet attı" dedi.

BIÇAK'TAN BABA DAMAR'A: BENİ GÖNDERMEYE SENİN GÜCÜN YETMEZ
Öldürülen Ceren Damar Şenel'in eşi Levent Şenel'e olay günü telefon ederek, "Beni ihbar eden öğrenciyi kopya çekerken yakaladım" dediğinin kanıtlar arasında yer aldığını söyleyen avukat Vahit Bıçak'a tepkiler devam etti. Bıçak'ın, "sonradan atanan danışman hocası şimdi öğrencisinin hapse atılması için mücadele ediyor" sözleri üzerine Ceren Damar'ın babası Mustafa Damar, "Seni de attıracağız" dedi. Baba Damar'ın bu sözleri üzerine sanık avukatı Vahit Bıçak, "Beni göndermeye FETÖ'cülerin gücü yetmedi. Seninki de yetmez. ‘98 yılından bu yana FETÖ'cülerle mücadele ediyorum" dedi. Bıçak ayrıca, baba Damar'ı kızının ölümünün üzerinden rant sağlamakla suçladı.

SİLAHI SAVUNDU
Sanık Hikmet'in öldürme kastının olmadığını söyleyen avukat Bıçak, meşru müdafaa şartlarının oluştuğunu savundu. Sanığı odaya maktulün çağırdığını söyleyen avukat Bıçak'a, "Silahla mı geziyormuş" sözleriyle tepki gösterenler oldu. Bunun üzerine Vahit Bıçak, "Herkes silahla geziyor" yanıtını verdi ve yine duruşma salonundan tepki çekti.

Savunmaları boyunca cinsiyetçi ve kadın düşmanı konuşmalarıyla katledilen Ceren'i suçlayan sanık avukatı Vahit Bıçak, baba Damar'a da hakaretlerde bulundu. 

DAVADA KARAR

Bıçak'ın savunmasının ardından mahkeme kararını açıkladı. Hiçbir ağırlaştırılmış indirim uygulamayan mahkeme, sanık Hasan İsmail Hikmet'i ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.