11 Mayıs 2024 Cumartesi

Çavuşoğlu'ndan skandal Ermeni soykırımı açıklaması

Çavuşoğlu, Ermeni soykırımını Avrupa'da yapılan başka soykırımları anlatarak haklı göstermeye çalıştı. Ermeni soykırımını tanıyan Fransa'yı ise "bilgi kıtlığı" ile itham etti. Çavuşoğlu'nun sözleri karşısında "şoke" olan Fransız parlamenterler salonu terk etti.
Antalya'da düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi 99. Rose Roth Semineri ve Akdeniz Ortadoğu Özel Grubu Ortak Toplantısı'nda, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinden parlamenter Sonia Krimi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 'Ermeni soykırımı'na yönelik sözlerini protesto etti.
 
Krimi, Çavuşoğlu'na "Tarih kazananlar tarafından yazılmaz mı? Birçok ülke için PKK terörist değildir ama sizin için böyledir. Bunu dikkate almamız gerekiyor" dedi.
 
Bakan Çavuşoğlu ise kendini "Benim söylediğime bile tahammül göstermiyorsunuz, ifade özgürlüğünden bahsediyorsunuz" diyerek savundu.
 
AKP AVRUPA'YI YİNE 'ŞOK ETTİ'
 
Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Ermeni soykırımını tanıma kararını onaylamasına değinen Çavuşoğlu, bu kararın Fransa Anayasa Mahkemesi'nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin aldığı karar ile çeliştiğini belirtti.
 
"Tarihteki bir olayı soykırım olarak ya da değil olarak değerlendirmek, siyasetçilerin görevi mi?" diyen Çavuşoğlu, Fransa'ya hitaben "Hangi kıt bilgiyle tarih konusunda böyle net bir karar veriyorsunuz?" dedi. Çavuşoğlu'nun sözleri karşısında Fransız parlamenterle "şoke olduklarını" söyledi.
 
SOYKIRIMI BAŞKA SOYKIRIMLARLA AÇIKLAMAK
 
Çavuşoğlu, hızını alamayıp Ermeni soykırımını tarihte diğer soykırımlarla açıklamaya ve haklı göstermeye çalıştı ve şöyle dedi:
 
"Böyle bilgi eksikliği olduğu halde karar vermenin tek sebebi vardır o da popülizmdir. Maalesef sizin başkanınız da popülizme yenilmiştir. Soykırım ve tarih konusunda Türkiye’ye ders verebilecek en son ülke Fransa’dır. Çünkü Ruanda, Cezayir’de olanları unutmadık. Fransa önce kendi karanlık tarihine baksın, Türkiye’ye ders vermeye kalkmasın. Sizler böyle tepeden bakmaya devam edin, biz de size bu şekilde haddinizi bildirmeye devam edeceğiz. Eski Türkiye yok, hak ettiğiniz cevabı alacaksınız. Siz kendinizi üstün görmeye devam edin bu muameleyi kabul etmeyen doğruları söyleyen bir Türkiye var."
 
Bunun üzerine Fransız parlementerler alkışlayarak Çavuşoğlu'nu protesto etti ve salonu terk etti.