20 Nisan 2024 Cumartesi

Çağrı merkezi çalışanları dayatılan kölelik koşullarını anlattı

Kölelik koşullarının dayatıldığını ve birçok haklarının gasp edildiğini kaydeden çağrı merkezi çalışanları yaşadıklarını aktardı. Patronların Ensesindeyiz Ağı ile mücadele ettiklerini dile getiren işçiler, tüm çağrı merkezi çalışanlarına örgütlenme ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Çağrı merkezi çalışanları düşük ücretlere, kölelik koşullarına mahkum ediliyor, hak gasplarına uğruyor. İşçilerin taleplerini görmezden gelen patronlar bunun yerine işçi kıyımına başvuruyor. Özellikle telepazarlama ve telesatış sektörünün büyük firmalarının tercih ettiği homeoffice sisteminde çalışanlara oldukça düşük miktarda internet ve yemek ücretleri veriliyor. İşyerine giden çağrı merkezinde uzun çalışma saatlerine verilen kısacık molaları yetiremeyen, ihtiyaçlarını karşılamak için süreyi aşan işçiler ihtar alıyor.

Bir süredir Patronların Ensesindeyiz Ağı ile seslerini duyurmaya çalışan CMC ve Webhelp'te çalışan işçileri kendilerine dayatılan kölelik koşularını aktardı. Satışların artırılması için sistematik baskı gördüklerini belirten işçiler, asgari ücret+pirim usulü çalıştıklarını ancak prim vermemek için patronların istenilen sayıların en üst seviyesine çıkarıldığını ve prim almanın imkansız olduğuna dikkat çekti.

Homeoffice sisteminde patronun elektrik, su, doğalgaz, internet ve yemek ücreti vermesi gerektiğini belirten işçiler, "Yemekle birlikte evde kullandığımız elektriğimiz, doğalgazımız sözde internet ücreti ile birlikte 500 tl veriliyor" dedi. İşçiler, bununla beraber evde hizmet sürecinde başlatılan parçalı mesai denilen mesailerle hatların en yoğun olduğu zamanlarda çalışmaya zorlanarak yıpratıldıklarını dile getirdi.  

Çalışma saatlerinin sürekli değiştiğini ve ek mesaiye zorlandıklarını söyleyen işçiler, buna yüzde 100 verim baskısının da eklendiğini aktardı. "Sağlıklı bir çalışma ortamımız yok" diyen işçiler, vardiyaların 11 saat olduğunu ve sosyal hayatı tamamen engellediğini ifade etti. Çalışma sistemlerini "kölelik" olarak tanımlayan işçiler, birçok işçinin ruhen ve fiziken sağlık sorunları yaşadıklarını, ailesiyle görüşemediğini, takım liderlerinin mobbingine uğradıklarını ifade etti. Bu koşullarda satış yapamayan işçilerin ise işten atılmakla tehdit edildiğini söyleyen işçiler, "Yemek ücretlerinin iyileştirilmesi; internet, elektrik desteğinin oluşması, çalışma içerisindeki baskı ve yıpratılma, verisel dayatılmaların düzeltilmesi. Çalışma süresi içerisindeki mola sürelerinin iyileştirilmesi, 9 saat hizmete 75 dakika mola" gibi makul taleplerinin olduğunu dile getirdi.

İşçiler, "Mola seviyesini aşan yettiremeyen çalışanlara şirket içi yazılı uyarı sürecinin başlatıldığını çok iyi biliyoruz. Takım liderlerinde rakamsal bir mola oranı yokken bizlere bu kısıtlı sürenin uygulanması iş dağılımındaki adaletsizliklerden biridir. Çağrı merkezi sektöründe promosyon desteği alan firmalar var hakkımız olan promosyon ücretlerinin de tarafımıza dağıtılmasını talep ediyoruz" dedi.

Çağrı merkezinde çalışan işçiler dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yaptı.