6 Mayıs 2024 Pazartesi

BURÇEP: TÜMAD, Madra'yı terket

Pandemi sürecinde TÜMAD Altın Madeni işletmesinin Burhaniye'de doğa talanını sürdürdüğünü kaydeden BURÇEP, işletmeyi destekleyen Büyükşehir Belediyesine tepki gösterdi. BURÇEP, altın madeni işletmesinin derhal kapatılmasını istedi. 

İktidar bir yandan "Evde kal" çağrıları yapıyor ama diğer yandan işçi ve emekçileri çalışmaya zorluyor, doğayı ve insan sağlığını tehdit eden madenlerdeki çalışmalara izin veriyor. Sosyal mesafenin gözetilmediği, hijyen kurallarının hiçe sayıldığı maden ocaklarında işçilerin sağlığı tehlikeye atılıyor. 

Bu maden ocaklarından biri de Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde bulunan TÜMAD Altın Madeni İşletmesi. Geçtiğimiz günlerde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz maden işletmesini ziyaret etti. Basında yer alan ziyaretin, sosyal mesafe ve hijyen kurallarının hiçe sayılarak servis edilen görüntülerin yanısıra, pandemi günlerinde işletmenin reklamının yapılmasına tepkiler yükseldi. 

Açıklama yapan Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP), anaakım medyada yer alan haberin ve başkanın ziyaretinin madeni parlatmak amaçlı olduğunu kaydetti. Açıklamada, "TÜMAD, Balıkesir İli İvrindi İlçesi Değirmenbaşı Mah.(köyü), Küçük Ilıca Mah.(köyü) ve Burhaniye İlçesi Karadere Mah.(köyü), Korucaoluk Mah. (köyü) Maden Değirmenbaşı ve Küçük Ilıca köylerine 3-4 km. Diğer köylerin ise yazın yaşadıkları, tarım yaptıkları yaylalarına çok yakın. Proje alanı orman ve tarım alanlarından oluşmakta. Ruhsat alanı 6.606,37 hektar (7 bin 902 futbol sahası büyüklüğünde), işletme saniyede 57 lt su kullanıyor. Buna göre işletme günde 2 olimpik havuz, ayda 60 olimpik havuz, yılda da 720 olimpik havuz dolduracak kadar yani yılda 1.804.032 m3 (ton) su kullanıyor. Kullandığı suyu başta Düdüklü Suyu olmak üzere Madra’daki tüm su havzalarından almaktadır. Ayrıca maden sahasında cevher oluşturmak için en küçüğünün boyutunun 370 m uzunluk ve 150 m derinlik olmak üzere sırayla 590m uzunluk, 200m derinlik, 810m uzunluk, 250m derinlik ve 910 uzunluk, 200m derinliği olan 4 adet cehennem çukuru oluşacaktır. Bu çukurlardan çıkacak cevherin siyanür ile işlemden geçtikten sonra 54 milyon m3 pasa devasa bir zehirli atık dağı oluşacaktır" bilgileri aktarıldı. 

TÜMAD'ın ÇED raporlarından bu bilgilerin alındığı kaydedilen açıklamada, yaşanacak doğa tahribatının daha da fazla olacağı vurgulandı. Sözde çevresel denetimden olumlu rapor alındığı değerlendirmesinin Büyükşehir Belediye Meclisinde oybirliği ile onandığına dikkat çekilen açıklamada, şu çağrı yapıldı: "Burhaniye Çevre Platformu ve dostları, aktivistleri körfezin doğal yaşamını,suyunu, havasını, denizini, tarımını yok edecek bu altın şirketinin derhal kapatılmasını ve Madra’yı terk etmesini istiyoruz."