5 Mayıs 2024 Pazar

Buldan: Muş?taki itirazlarımız kabul edilmezse AYM ve AİHM?e başvuracağız

Muş'taki seçim usulsüzlüğüne ilişkin konuşan HDP Eşbaşkanı Buldan, iktidarın Muş'ta da hile ile seçimleri kazanmaya çalıştığını belirtti, "YSK, il ve ilçe seçim kurulları AKP vesayetindedir" dedi.
Milletvekilleri Hüda Kaya ve Garo Paylan ile hukuksuzlukları yerinde tespit etmek için Muş'a gelen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kentte yaşanan seçim hukuksuzluğuna yönelik açıklama yaptı. 
 
"Seçimi hile ile almaya çalışan bir anlayışla karşı karşıyayız" diyen Buldan, HDP'nin oylarının gasp edildiğinin altını çizdi.
 
Buldan şöyle konuştu: "Birçok yerde HDP'nin seçimleri kaybettiği ifade ediliyor. Ama biz seçimleri hiçbir yerde kaybetmedik. Her yerde oylarımız belediyelerimiz gasp edildi. Şırnak’ta, 12 bin seçmenin taşınarak ilin kendi seçmenin üzerindeki bir seçmen sayısı ile seçimlere gidildiği bir yerde HDP’nin kaybettiğini hiç kimse söyleyemez. Burada AKP'nin kazandığını da kimse söyleyemez. Biz Şırnak başta olmak üzere bize kaybettirilen yerlerde kaybetmediğimizi halkın iradesinin gasp edildiğini söylemek isteriz."
 
Muş'ta da iktidarın hile ile seçimleri kazanmaya çalıştığına dikkat çeken Buldan, "Muş’a dün geldik ve bize verilen bilgiler çerçevesinde özellikle Muş merkezde 538 oy fark olması ve geçersiz oyların sayısının 2449 olması, burada bir hilenin olduğunu ve çalınan oyların çok bariz bir şekilde ortada olduğunu gösteriyor" dedi.
 
AKP'nin itirazlarının kabul edildiğini ancak HDP'nin itirazlarının kabul edilmediğini belirten Buldan, "YSK, il ve ilçe seçim kurulları AKP vesayetindedir" dedi.
 
VALİ'YE TEPKİ 
 
Valinin sonuçlar kesinleşmeden AKP'li adayı tebrik etmesine tepki gösteren Buldan, "Muş başta olmak üzere AYM ve AİHM de olmak üzere hukuki arayışlarımızı devam ettireceğiz. Çünkü biz biliyoruz ki Muş’ta halkımızın iradesi gasp edilmiştir" dedi.
 
HDP Eşbaşkanı Buldan, Muş Valisi'nin "O adamı burada başkan yaptırmayacağım" açıklamasına da "Vali, Sırrı Sakık özelinde HDP'ye yapılan büyük haksızlığı da bu sözleriyle ortaya koymuştur" dedi.
 
Muş halkının gasp edilen hakkı için mücadele edeceklerini belirten Buldan, "Muş halkının belediye başkanları Sayın Sakık ve Sayın Genç'tir" diye konuştu.
 
Belediye Eşbaşkanı seçilen Sırrı Sakkı da, "Halkın yüzde 70’i 'Bu belediye başkanının kenti artık yönetemeyeceği' yönünde irade ortaya koymuştur. Bu bile ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor" dedi.