12 Mayıs 2024 Pazar

Buldan: AKP ve nefret siyaseti kaybetti

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, AKP ve nefret siyasetinin kaybettiğini belirterek YSK'nin iktidarın Kürtlere oynadığı oyunun parçası haline geldiğini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Genel Merkez binasında düzenlenecek HDP Kadın Meclisi toplantısına katıldı. Buldan, toplantı öncesinde gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirme yaptı.
 
Buldan, toplantıda seçim değerlendirmesine ve kadınların rolüne ilişkin tartışmalar yapacaklarını söyleyerek eksiklerini masaya yatıracaklarını ifade etti.
 
DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevinin 156. gününde olduğunu hatırlatan Buldan, hapishanelerde binlerce tutsağın açlık grevi direnişine başlaması ile sürecin kritik bir aşamaya geldiğini vurguladı. Buldan, büyük bir sessizlik olduğunu kaydederek "Bu açlık grevi ile birlikte Türkiye'nin barışa ve demokrasiye olan inancı ve bununla birlikte özgürlüklerin yolu açılacağı fikri biz kadınların temel gündemlerindedir" dedi.
 
VİCDANLAR ERİYOR
 
Birçok direnişçi tutsağın görme ve duyma yetisini kaybettiğini ve sağlık problemleri yaşadığını belirten Buldan, "Tecridin bir an önce sonlandırılması ve İmralı cezaevlerinde ve aile ve avukat görüşlerinin yapılması gerekiyor. Burada sadece bedenler erimiyor. Görüyoruz ki vicdanlarda erimiş durumda. Bu sessizlik aynı zamanda vicdanların eridiği bir dönemi ortaya koyuyor. Herkesin tecridin kaldırılması için çaba sarfedilmeli" diye konuştu.
 
Buldan, yerel seçimlerde birçok yerde kadın temsiliyetinin sağlandığını vurgulayarak geçmiş dönemlere göre eksik kaldıklarını da ekledi.
 
KADIN KENTİ YAPACAĞIZ
 
"Bugün elimizde 65 belediye gözüküyor ama biz bu sayının 65 olmadığını biliyoruz. Gasp ve hilelerle elimizden birçok belediyenin alındığını ve halkın iradesinin gasp edildiğini ifade etmek isteriz. Henüz itiraz süreçleri sonlanmadı fakat YSK'daki tartışmalar sonucu bazı belediyelerimizi alabiliriz" diyen Buldan, her yeri kadın kenti yapacaklarını söyledi.
 
Kayyumların kapattığı kadın kurumlarını kadın belediye eşbaşkanlar tarafından tekrar açılacağını ve sayısının artacağını, kadın sorunların yerellerde tartışılacağını ifade eden Buldan, "Muş, Malazgirt, Tatvan, Şemdinli, Viranşehir, Şırnak gibi yerlerde halkımızın iradesi gasp edilmiş ve bu yerler elimizden zorla alınmıştır" diyerek ellerinde tutanaklar olduğunu kaydetti.
 
YAŞ MAZBATAYA ENGEL Mİ?
 
Seçimin üzerinden 10 günden fazla zaman geçmesine rağmen halen mazbataların verilmediğini hatırlatan Buldan, "AKP'nin Mardin için verdiği itiraz dilekçesi o kadar komik ki... Ahmet Türk'ün sağlık ve yaşlılık sorunları olduğu gerekçesiyle AKP bir itiraz dilekçesi vermiş. Ahmet Türk yaşlı olduğu gerekçesiyle mazbatanın kendilerine verilmesini istemişler" dedi.
 
"Tekman, Van Çaldıran, Edremit, Diyarbakır Bağlar'daki belediye başkanlarımıza KHK'lı oldukları gerekçe gösterilerek mazbataları verilmedi. AKP'ye verilmek isteniyor. YSK'den böyle bir karar çıktı. YSK tam olarak AKP''nin vesayeti altına girdi. KHK ile ihraç edilmiş insanların başvuruları kabul edip mazbatalarını vermemek YSK iktidarın Kürtlere oyunun parçası haline geldiğini gösteriyor" diyen Buldan, konuşmasına şöyle devam etti:
 
AKP VE NEFRET SİYASETİ KAYBETTİ
 
"AKP çok kirli bir dil ile kampanyasını yürüttü. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere bakanları ile HDP'yi hedef göstermesi eski eş genel başkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere bizlerin yaptığı konuşmaları insanlara izleterek bize duyulan kin ve nefretin açığa çıkması olarak görülebilir. AKP kaybetmiştir. Kin ve nefretten başka kullandığı bir sözü olmamıştır. Bütün bir seçim stratejisini HDP'yi ötekileştiren ve kutuplaştıran bir dil kullanılmıştır. İşte AKP'ye kaybettiren de bu gerçekliktir."
 
Pervin'in konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.