26 Nisan 2024 Cuma

BTS ve TMMOB: Siyasi ranta değil, can güvenliğine yol verin

Ankara'daki tren kazasına ilişkin BTS ve TMMOB tarafından yapılan basın toplantısında sinyalizasyonun öneminin üstü kapalı teyit edildiği ancak hala gerekli dersin çıkarılmadığı belirtildi.
Ankara-Konya seferini yapmakta olan Yüksek Hızlı Tren ile yol kontrolüyle görevli kılavuz trenin Ankara/Marşandiz İstasyonunda çarpışması sonucu yaşanan kazayla ilgili TMMOB İKK ve BTS basın toplantısı düzenledi.
 
BTS Genel Merkez binasında düzenlenen toplantıda konuşan BTS Merkez Yürütme Kurulu üyesi Ahmet Eroğlu.,"Facianın ardından yaşananlar ve demiryollarında Ankara-Sincan hat kesiminde tren hareketlerine ilişkin yapılan yeni düzenleme hem yargımızı teyit etmiş, hem de yine bir insan hatası sonrası oluşabilecek yeni facialar konusunda kamuoyunu uyarmak konusunda bizlere görev yüklemiştir" dedi.
 
Demiryolları tarafından yapılan yeni düzenlemede "Ankara YHT Gar-Esenkent-Ankara YHT Gar arasında klavuz treni çalışmayacağından, klavuz tren çalışana kadar; Ankara Gardan çıkan ilk tren, aradaki hız kısıtlarına uymak kaydıyla Sincan'a kadar azami 50 km/saat hızla, Sincan'dan Esenkent'e kadar azami 160 km/saat hızla, Esenkent'ten sonra ise izin verilen hızda seyredeceklerdir. Esenkent-Ankara YHT Gar arasında ilk tren Esenkent'ten Sincan arası azami 160 km/saat hızla, Sincan'dan Ankara YHT Gar'a kadar azami 50 km/saat hızla seyredecektir' denildiğini hatırlatan Eroğlu, "Bu düzenleme bize göre sinyalizasyonsuz hatlarda yüksek hızlı tren işletmeciliğinin risklerini üstü örtük teyit etmektedir. Ancak, daha vahimi yaşananlardan ders alınmadığını göstermektedir" diye belirtti.
 
Düzenlemede, söz konusu hat kesiminde bir süre klavuz tren çalıştırılamayacağının belirtilerek, Ankara-Sincan arasında çalıştırılacak ilk trenin seyir hızlarının düşürüldüğünü ifade eden Eroğlu, "Bu yolculu olarak hareket edecek ilk trenin klavuz tren olarak çalıştırılacağının bir kabulüdür. İnsanları test nesnesi yerine koyan böylesi bir işletme mantığını kabul etmek mümkün değildir" diyerek tepki gösterdi.
 
Eroğlu, "İnsan hayatını birebir ilgilendiren ve can güvenliğinin öncelikli olarak göz önüne alınması gereken bu konular siyasi rant uğruna siyasete alet edilmemelidir. Demiryolu ulaşım politikaları kamusal bir anlayışla yeniden yapılandırılmalı, bunun yanında ulaşım güvenliğinin sağlanabilmesi için, bütün hatlar ciddi ve bütünlüklü bir tarzda onarılmalı, elektrifikasyon ve sinyalizasyon gereksinimleri karşılanmalı, teknik gereklilikleri tamamlanmadan hatlar trafiğe açılmamalıdır" dedi.