26 Nisan 2024 Cuma

BTS: Sürgünler geri alınmazsa Ankara'ya yürürüz

Demiryollu çalışanları sürgün kararları geri alınmadığı taktirde İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Adana'dan Ankara'ya yürüyeceklerini açıkladı.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyelerine sürgün saldırısı devam ediyor.  BTS Merkez Yürütme Kurulu üyesi Rıza Ercivan ile eski Genel Başkanlarından Yavuz Demirkol hakkında sürgün kararı verildi. BTS üyeleri karara tepki gösterdi. BTS üyeleri sürgün kararları geri alınmadığı taktirde 2 Haziran'da Diyarbakır, Adana, İzmir ve İstanbul'dan yürüyüşe başlayacaklarını, 4 Haziran'da Ankara'da olacaklarını açıkladı. 

BTS üyeleri Ankara, Adana, İzmir, İstanbul ve Malatya'da sürgün kararlarının geri çekilmesi için açıklama yaptı. 

'SÜRGÜNLERİ YAPANLAR AKP BÜROKRATLARI'
Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Ankara Şubeler Platformu ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), üyelerinin sürgün edilmesini protesto etmek amacıyla Ankara Altındağ'da bulunan Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü önünde açıklama yapmak istedi. Ancak polis, "koronavirüs tedbirleri" gerekçesiyle açıklamaya izin vermedi. Engelleme üzerine sendika üyeleri, Genel Müdürlüğü'ne yakın bir yerde açıklama yaptı.
 
BTS Ankara Şube Başkanı İsmail Özdemir, sendika üyelerine uygulanan sürgün politikalarının, sendikanın özelleştirme karşıtı tutumuna yönelik bir saldırı anlamına geldiğini söyledi. 

Sendikanın eski Genel Başkanı hakkında sürgün kararı verildiğini açıklayan BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, "4688 sayılı yasada, sendika güvencesi var, buna rağmen biz yasa tanımıyoruz diyorlar. Bu sürgünleri yapan iki kişi kamuoyuna 'biz AKP bürokratıyız' diyorlar" şeklinde konuştu.

Bektaş, şöyle devam etti: "Kazalara karşı tek söz söyleyen sendika olan BTS, liyakatsiz atamalarla ilgili tek söz söyleyen BTS, Haydarpaşa Garı'nın, Ankara Garı'nın, Sirkeci Garı'nın satılmasıyla ilgili tek söz söyleyen sendika BTS. Öyleyse onların önünde engel olan BTS'yi susturmak gerekiyordu. 11 Mayıs'ta düğmeye bastılar. Sendikamız üyesi olan toplamda 31 arkadaşımızı Türkiye'nin başka illerine sürgün ettiler. Aynı gün kendi yandaşlarını, 53 kişiyi de yasalarda, yönetmeliklerde ve demiryolları teamüllerinde olmayan bir şekilde, bizim kurum içinde hülle atamalar dediğimiz şekilde atama yaptılar."

İZBAN'DA BÜYÜK TEHLİKE
Sürgünler nedeniyle demiryolları kurumları için huzurun ve iş barışının bozulduğunu dile getiren Bektaş, deneyimli çalışanların sürgün edilmesiyle, yeni yapılan atamaların oluşturduğu tehlikeye dikkat çekti. Bektaş, "İzban'da büyük tehlike vardır. Orada arkadaşlarımızın yerine atanan kişiler henüz staj süreçlerini ve sınav süreçlerini tamamlamadan, İzmir gibi Türkiye'nin üçüncü büyük ili olan bir yerdeki metronun sinyallerini açıp kapatıyorlar. Her an bir kaza olabilir. Eğer bir kaza olursa, sorumlular burada" diyerek, Devlet Demiryolları Müdürlüğü binasını işaret etti.
 
Açıklama, "Direne direne kazanacağız" ve "Sürgünler bizi durduramaz" sloganlarıyla sona erdi.

DÖRT KOLDAN YÜRÜYÜŞ
BTS Adana Şubesi de, meslektaşlarının "rotasyon" adı altında gerekçesiz bir şekilde sürgün edilmesine tepki gösterdi. TCDD 6'ncı Adana Bölge Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada "TCDD sürgünleri geri al" pankartı açıldı. 

BTS Şube Başkanı Tonguç Özkan, 27 Mayıs tarihinde BTS Merkez Yürütme Kurulu üyesi Rıza Ercivan ile eski Genel Başkanlarından Yavuz Demirkol'un da sürgün listesine eklendiğini belirterek sürgün kararları geri alınmadığı taktirde 2 Haziran'da Diyarbakır, Adana, İzmir ve İstanbul'dan yürüyüşe başlayacaklarını, 4 Haziran'da Ankara'da olacaklarını ifade etti. Açıklama, oturma eylemiyle son buldu.

BTS üyeleri Haydarpaşa Gar'da bulunan sendika binası önünde açıklama yaparak "Sürgünlere hayır" tepkisinde bulundu. 

Malatya Garı önünde de açıklama yapılarak sürgün kararlarının geri alınması istendi.