3 Mayıs 2024 Cuma

BTS: Kazaların temel nedeni sürgün ve liyakatsiz atama

Malatya'da yaşanan tren kazasına ilişkin yazılı açıklama yapan BTS, benzer kazaların yaşanmaması için demiryollarında tek elden hizmet verme yönünde karar alınması gerektiğini belirtti.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 13 Haziran Cumartesi günü yaşanan tren kazasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kazanın duyulmasından sonra BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş ve Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir'in kaza yerinde incelemelerde bulunduğu belirtilen açıklamada, kazada yaşamını yitiren makinist Mahmut Kaya ile Mehmet Ulutaş ailelerine başsağlığı dilendi.

Kazanın kesin nedeninin TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak incelemelerin ardından öğrenileceğini ifade edilen açıklamada, "Türkiye'de Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleşmesi hakkındaki kanunun yürürlüğe girmesi ve beraberindeki süreç bir süreden beridir yaşadığımız facia niteliğindeki bu kazaların temel nedenini oluşturmaktadır" denildi.

Demiryollarında son dönemde yapılan sürgün ve liyakatsiz atamalara değinilen açıklamada, son bir haftadır BTS'nin yaptığı eylemlerde kaza riskine değinildiğini hatırlatıldı. Malatya'da yaşanan kazanın nedeninin sadece makinistler ya da birkaç personele yıkmanın işin kolayına kaçmak olduğunun altı çizilen açıklamanın devamında şunlar yer aldı: "Önümüzdeki süreçte benzer kazaların yaşanmaması için demiryollarında tek elden hizmet verme yönünde karar alınmasının yanı sıra acil olarak bir trenin güvenli bir şekilde çalışması için yeterli unvanda personelin bulundurulması sağlanmalı ve kurum içi atamalarda siyasi kadrolaşmadan hızla vazgeçilerek,liyakata dayalı atamalar yapılmalıdır."