25 Nisan 2024 Perşembe

BTS: Aynı sistem ile devam edilirse yine kaza olacaktır

Ankara'da 9 kişinin yaşamını yitirdiği Yüksek Hızlı Tren kazasında 3 TCDD personelinin tutuklanmasını değerlendiren BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, aynı sistemin devam etmesi durumunda yeni kazaların yaşanacağını ve yine personelin tutuklanacağını söyledi.
Ankara'da 9 kişinin yaşamını yitirdiği yüksek hızlı tren kazasında fatura 3 TCDD çalışanına kesildi. Türkiye'de yaşanan iş cinayetlerinde olduğu gibi yine sorumluluk çalışanlara kesilmesine ilişkin ETHA'ya konuşan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş, "Bu arkadaşlarımız bu işin kurbanı" dedi.
 
Türkiye'de yaşanan iş cinayetlerinde Soma'da olduğu gibi asıl sorumlular yerine çalışanların sorumlu tutulduğunu ifade eden Bektaş, "Olayın yaşandığı günden beri söyledim bu kazanın sorumlusu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı. Bu arkadaşlarımız bu işin kurbanı. Olay ile ilgili dikkatleri başka yere çekmek için bu arkadaşlarımızı tutukladılar" diye belirtti.
 
Aynı sistemin devam etmesi durumunda yeni kazaların yaşanacağını ve yine TCDD çalışanlarının tutuklanacağının altını çizen Bektaş, "Bu sistemle bu kazalar olacaktır. Bu işte sorumlular üst düzey kişiler" diye konuştu.
 
BAKANIN AÇIKLAMALARI TALİHSİZ
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'in "Sinyalizasyon sistemi olmasa da olur" açıklamalarını da değerlendiren BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, "Bakanın yaptığı açıklamalar tahilsiz açıklamalar. Böyle bir şey olamaz. Sinyalizasyona gereksiz demek, olmazsa olur demek bir bakana yakışmıyor" dedi.
 
Sinyalizasyon sisteminin olmadığı yerlerin olduğunu ifade eden Bektaş, "Ancak oralarda en başından beri yok. Ona göre bir sistem uygulanıyor. TMİ dediğimiz bir sistem var" diye kaydetti. Kazanın meydana geldiği hatta sinyalizasyon sisteminin olduğunu ve söküldüğünü söyleyen Bektaş, inşaat bitmeden de bu sistemin kurulamayacağının altını çizdi.
 
Bakan Turhan'ın yaptığı açıklamaların kafaları karıştırdığına dikkat çeken Bektaş, "Demiryollarının yarısında sinyal yok. Ama orada başka bir sistem var. Bu işin açığını dolduran bir sistem var" dedi.