26 Nisan 2024 Cuma

Bölge Tabip Odaları: Gereğini yapmaya devam edeceğiz

Bölge Tabip Odaları, oda yöneticilerine yönelik soruşturma ve baskılara rağmen salgınla mücadele etmenin ve iyi hekimliğin gereğini yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

Ağrı, Adıyaman, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak ve Van-Hakkari tabip odaları, oda yöneticilerine yönelik soruşturma ve baskılara ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, koronavirüs (Covid-19) salgın sürecinde Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Bölge Tabip Odaları'nın, salgının kontrol altına alınması için en ön safta mücadele eden, büyük emek sarf eden sağlık çalışanlarının yanında yer alarak, çalışma ortamlarımızdan yansıyan sorunlara çözüm olmaya çalıştığı vurulandı. Salgının toplumsal etkilerinin en aza indirilmesi için gerekli uyarıların yapıldığını, yaşanan eksikliklere, yapılması gerekenlere ilişkin bilimsel tespitlerde bulunulduğunun belirtildiği açıklamada, çözüm önerilerini içeren raporlama ve açıklamaların da yapıldığı hatırlatıldı.

TTB BİLİNÇLİ DAHİL EDİLMEDİ
Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Bilim Danışma Kurulu'na TTB'nin bilinçli bir şekilde dahil edilmediğine dikkat çekilen açıklamada, yerellerde ise kimi illerde ısrarlı taleplerin sonucunda ilgili tabip odasının il pandemi kurullarına dahil edildiğini; ancak çoğu yerde tabip odalarının bu kurullara alınmadığı hatırlatıldı.

YÖNETİCİLERE SORUŞTURMA
Başta Urfa, Mardin ve Van-Hakkari Tabip Odaları olmak üzere bir çok tabip odası yöneticisinin karakollara ifade vermeye çağırıldığının belirtildiği açıklamada, bir çok işi hakkında soruşturma açıldığı kaydedildi.

'SAĞLIK HAKKINI SAVUNMAK GÖREVİMİZ'
Birçok sağlık çalışanın yaşamını yitirdiğinin hatırlatıldığı açıklamada şöyle devam edildi: "Sağlık emekçilerinin büyük bir özveri ile canla başla çalıştığı bu salgın sürecinde Toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi ve sağlık çalışanlarının her yönüyle desteklenmeleri gerekirken onları temsil eden meslek örgütünün yöneticilerinin toplumu bilgilendirme sorumluluklarını yerine getirmelerinden dolayı soruşturmalarla baskı altına alınmaya çalışılması kabul edilemez. Yıllardır uygulanan yanlış politikalarla sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm olmayan mevcut iktidarın demokrasinin en temel ilkesi olan düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanan ve toplumu bilgilendirme sorumluluğunu yerine getiren oda yöneticilerimizi bu şekilde baskı altına almaya çalışılmasını bir kez daha kınıyoruz. Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki TTB ve Tabip odaları 6023 sayılı yasa ile kurulmuş yarı resmi kurumlardır. Yasa da belirtildiği üzere meslektaşlarımızın özlük haklarını savunmanın yanı sıra yurttaşların sağlık hakkını savunmak ve geliştirmek de görevlerimiz arasındadır.

HEKİMLİĞİN GEREĞİNİ YAPIYORUZ
Bilinmelidir ki Tabip Odaları olarak bilimsel zeminden uzaklaşmadan demokrasi ilkelerine bağlı kalarak her türlü toplumsal sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz. İktidara ve ona bağlı kurumlara tabip odaları üzerindeki baskılara son vermeye ve bu salgın ile en ön safta mücadele eden sağlık çalışanları ile gerçek alamda dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz.

Bölge Tabip Odaları olarak bir kez daha ifade etmek isteriz ki tüm soruşturma ve baskılara rağmen salgınla mücadele etmenin ve iyi hekimliğin gereğini yapmaya devam edeceğiz."