2 Mayıs 2024 Perşembe

Boğaziçi gökkuşağı davası ertelendi, adli kontrol 'kısmen' kaldırıldı

Boğaziçi gökkuşağı davası 28 Haziran'a ertelendi. 12 öğrenci hakkında imza zorunluluğu kaldırıldı ancak yurtdışı çıkış yasağı devam ediyor.

25 Mart'ta Boğaziçi Üniversitesi'nin de yer aldığı Hisarüstüstü Mahallesi'nde dört öğrenci "LGBTİ+ bayrağı taşıdıkları" gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Aynı gün Boğaziçi Üniversitesi rektör atanmasını protesto eylemleri sırasında LGBTİ+ bayrağı taşıyan bir öğrenciye açılan disiplin soruşturması vardı ve öğrenciler arkadaşlarına destek olmak istiyordu. 1 Şubat'ta polisin saldırdığı protesto gösterileri sırasında gökkuşağı bayrağı açan N.D., hakkında disiplin soruşturması "yukarı çıkıp elindeki LGBTİ+ flamasını salladığınız" ifadeleriyle açıldı. N.D., 25 Mart'ta soruşturma kapsamında ifade verecekti.

Ardından polis saldırıları Kuzey Kampüs'te, üniversitenin Bebek kapısında ve 26 Mart'ta ise Çağlayan'daki İsltanbul Adliyesi'nde devam etti.

Kuzey Kampüs önünde gözaltına alınan 12 kişi hakkında "toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet" iddiasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması bugün İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Basın ve gözlemciler duruşma salonuna alınmadı. Salona yalnızca yargılanan öğrenciler ve avukatların girmesine izin verildi. Basın emekçileri ve gözlemciler duruşmayı açık bırakılan kapıdan takip etmeye çalıştı.

Öğrencilerin avukatlarından Levent Pişkin, sanıkların beraatini talep etti. Yargılanan öğrenciler ise beraat taleplerini yineleyerek, eğer bu talep kabul edilmezse bir sonraki duruşmada beyanda bulunacaklarını söyledi.

Av. Pişkin, müvekkillerinin yaklaşık 4 aydır adli tedbir altında olduğunu hatırlatarak, "Adli kontrol artık bir cezalandırmaya dönüşmüştür" dedi. Kaldırılmasını talep etti.

Mahkeme, adli kontrol kararının kaldırılmasını kısmen kabul etti. Öğrencilerin imza zorunlulukları kaldırıldı, yurt dışına çıkış yasaklarının devamına karar verildi.

Davanın bir sonraki duruşması 28 Haziran 2021 tarihinde 24. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülecek.