16 Mayıs 2024 Perşembe

BMO açıkladı: NuRD şirketinde işten çıkarma var

Bilgisayar Mühendisleri Odası, bilişim alanında yaşanan işten çıkarmalara tepki gösterdi, "İşten çıkarmalar kıyımdır, dayanışmamızla direneceğiz" dedi.
Bilgisayar Mühendisleri Odası, bilişim alanında yaşanan işten çıkarmalara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
 
NuRD şirketinde -eski adıyla Comodo- 6 ayını tamamlamayan çoğunlugğu bilgisayar mühendisi onlarca bilişim çalışanın işten çıkartıldığını belirten meslek örgütü, "Çok sayıda bilişim çalışanı önceden bilgi verilmeden ansızın yapılan bir bildirimle Ocak 2019 sonuna kadar 1 aylık süreyle izin kullanımına zorlanmıştır. Şu anda izin kullananlar, izin süresinin içinde/bitiminde işten çıkarılmayı beklemektedir. Bu bilgi, şirket yönetimince de çalışanlara iletilmiştir" dedi.
 
Birçok şirket çalışanının da istifa etmek zorunda kaldığını belirten Bilgisayar Mühendisleri Odası, işten çıkarmalara ilişkin şu bilgileri verdi: "Ocak 2019 sonunda işten çıkarılanların toplam sayısının 100’ün üzerine çıkacağı söylenmektedir. Bu sayının tamamına yakınını meslektaşlarımız oluşturmaktadır.  Hızla büyüme kararı alarak 2018 yılında 200’ün üzerinde çalışanı bünyesine katmış, ODTÜ Teknokent’teki yerleşkesini genişleterek faaliyetlerini önemli oranda büyütmüş, birçok ülkede ofisi olan ABD merkezli uluslararası bir şirketin,  bugün 150’ye yakın bilişim çalışanını 'küçülme' adı altında işsiz bırakmasının 'ekonomik kriz' de dahil olmak üzere hiçbir gerekçesi/açıklaması olamaz."
 
NuRD şirketinde yaşananın "bir kıyım" olduğunun altını çizen meslek odası, şirket yönetimine seslendi, "Üyelerimizin ve meslektaşlarımızın çoğunluğunu oluşturduğu yüzlerce bilişim çalışanını öngörüsüzce istihdam edip onları 'küçülme' gerekçeleriyle işsiz bırakmanız kabul edilemez. İnsanların yaşamlarıyla bu şekilde oynayamazsınız. İşten çıkarmalara derhal son veriniz ve işsiz bıraktığınız tüm çalışanları işlerine iade ediniz" dedi. 
 
Bilgisayar Mühendisleri Odası olarak işlerinden çıkarılan ve çıkarılma kaygısı taşıyan tüm bilişim çalışanlarının yanında olduklarını duyuran meslek örgütü, "Odamızın kapısı dayanışma için sonuna kadar onlara açıktır. Odamızın hukuk danışmanları, meslektaşlarımıza hukuksal destek sağlamak, sorularını yanıtlamak için hazır beklemektedir" diye belirtti.