24 Nisan 2024 Çarşamba

BMİS MT Reklam'da greve başladı

Birleşik Metal-İş Sendikası, MT Reklam'da grev pankartı astı. 7 yıldır patronun tüm saldırılarına ve hukuksuzluklarına rağmen sendikal mücadelenin sürdüğünü kaydeden sendika, "işçiler varsa mücadele bitmez" dedi.

DİSK/ Birleşik Metal-İş Sendikası, MT Reklam'da bugün iki işçinin katılımı ile grev başladığını açıkladı.

Grevin iki işçinin katılımıyla gerçekleşmesinin ülkedeki işçi hakları konusunda yıllardır yaşanan ayıbı gözler önüne serdiğini kaydeden sendika, "Bu ayıp patronların sendikalaşma konusunda işledikleri suçlar ve bu suçun işlemesini teşvik eden sendikal yasalar ve prosedürdür" dedi.

'MÜCADELE TAM 7 YILDIR SÜRÜYOR'
MT Reklam'da sendikalaşma mücadelesinin 7 yıldır sürdüğüne dikkat çeken sendika, "işçilerin Anayasanın kendilerine tanıdığı bir hakkı kullanabilmesi 7 yıl sürer mi?" diye sordu. 

MT Reklam işçilerinin, 7 yıl önce sendikaya üye olduklarını ve 300'ü aşkın işçinin sendikal örgütlüğü seçtiğini ifade eden Birleşik Metla-İş, "baskı, tehdit, satın alma, işten çıkarma" başta olmak üzere patronun akla gelebilecek tüm hukuksuzlukları işlediğini bildirdi.

Onlarca işçinin işten atılmasıyla Düzce'deki fabrikanın önünde 16 ay, Gebze'deki fabrikanın önünde 6 ay direniş yapıldığı hatırlatılan açıklamada, bu süreçte sendikanın işçiler için açtığı davaları kazandığını, patronun, işten attığı işçilere sendikal tazminat ödemeye mahkum ettiğini söyledi. Böylece patronun işlediği sendikal suçun da teyit edildiğine dikkat çeken Birleşik Metal-İş, hala 18 işçinin davasının sürdüğünü de ifade etti. 

Öte yandan yetki tespiti için açılan davanın da 6 yıl sürdüğünü anımsatan sendika, bu uzun sürenin sonunda bakanlık tarafından, yetki belgesi verildiğini bildirdi. 

MT Reklam patronunun tüm bunlara rağmen suç işlemekten vazgeçmediğine dikkat çeken Birleşik Metal-İş, bugün MT Reklam'a grev pankartını astıklarını açıkladı. 

İki işçiyle yapılsa da grevin, ülkede sendikalaşmaya yönelik işveren suçlarının teşhir edilmesi anlamında önemli olduğunun altını çizen Birleşik Metal-İş Sendikası, "İşçilerin Anayasal hakkı olan sendikalaşma hakkının ayaklar altına alındığı MT Reklam'da yaşananlar, kamuoyunun bilincine çıkmalıdır. Bu hukuksuzluğu herkes görmelidir.

"Bir de MT Reklam işvereni gibi işçisine düşman, onun seçtiği sendikasına düşman işverenler bugün başlattığımız bu grevle, ne yaparlarsa yapsınlar bu hak mücadelesinden kurtulamayacaklarını anlamalıdırlar. Sendikalaşmayı engellemeye çalışsanız da, davalar, prosedür yıllar da sürse işçinin bu hakkı kullanmasını engelleyemeyeceksiniz. Bugün MT Reklam'ın kapısındaki "Bu işyerinde grev var" pankartı bu anlama geliyor" dedi. 

'İŞÇİLER VARSA MÜCADELE BİTMEZ'
MT Reklam'da yaşananların, sendikalaşma prosedürü, yargı süreçleri ve grevi kısıtlayan yasal düzenlemeler aslında işverenler için bir sendikasızlaştırma yöntemi-aracı olarak kullanıldığının çarpıcı örneği olduğuna dikkat çeken Birleşik Metal-İş Sendikası, "Ama işçiler varsa mücadele bitmez. Birleşik Metal-İş Sendikası, tek bir işçi bile kalsa, hak mücadelesinden vazgeçmez."