BM Güvenlik Konseyi'ne Alevi topluluğu için dilekçe

Suriye İnsan Hakları Derneği, Alevi soykırımına yönelik hazırladığı kapsamlı dilekçeyi BM Güvenlik Konseyi'ne iletti. Acil taleplerin yer aldığı dilekçede "Suriye'nin batı ve kuzeybatısında barış gücü konuşlandırılması ve sivillerin korunması amacıyla uluslararası güvenli bölgelerin ilan edilmesi" vurgusu yapıldı.
Suriye İnsan Hakları Derneği, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne sunulan dilekçeyi kamuoyu ile paylaştı. Dilekçe 14 ayrı saha raporuyla da desteklendi. Geniş kapsamlı dilekçede derneğin acil talepleri yer aldı.
Söz konusu dilekçede, 2025 yılı başından itibaren Suriye'de başta Alevi topluluğu olmak üzere, İsmaili, Mürşidi ve Hristiyan azınlıklara karşı sistematik biçimde işlenen savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım fiilleri ile ilgili detaylı bilgi, tanıklık ve belgeler yer alıyor.
KATLİAMIN TÜM BELGELERİ SUNULDU
Tanıkların aktarımıyla birlikte sahadan gelen görsel ve işitsel kayıtlar, isim ve tarih bilgisiyle belgelenmiş isim listeleri, fail grupların ve kişilerin açık kimlik bilgileri, radikal nefret söylemleri ve dini gerekçelendirmeler, toplu mezar fotoğrafları, kadın ve çocuklara yönelik cinsel şiddet belgeleri gibi materyallerin de eklendiği dilekçede yalnızca yaşanan ihlaller değil, aynı zamanda bu suçları organize eden grupların yapısı ve işleyişi de ortaya konuldu. Suriye'nin özellikle sahil bölgeleri olan Sanobar, al-Mukhtariya, Ain al-Arus, Jableh, Baniyas, Al-Tuwaym'da yaşananlara dair "Sadece travmatik bir hafıza değil, aynı zamanda kanıtlanabilir bir suç dizisi olarak ele alınmıştır" denildi.
AMERİKA ALEVİ TOPLULUĞU'NDAN DA BAŞVURU
Amerika Alevi topluluğunu temsil eden Alawite Association of the United States (AAUS) tarafından da aynı dilekçeyle eş zamanlı olarak BM Güvenlik Konseyi'ne başvuru yapıldı. AAUS Başkanı Dr. Morhaf Ibrahim imzalı dilekçede, özellikle Mart 2025'te Baniyas ve çevresinde yaşanan kitlesel infazlar, mezhepsel temizlik ve sivillere yönelik saldırıların, uluslararası hukuk kapsamında soykırım olarak tanımlandığına vurgu yapıldı. Yapılan başvuruyla birlikte BM Güvenlik Konseyi'nden acil müdahale talep edildi.
BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan dört acil talep ise şu şekilde sıralandı:
🔹"Suriye'nin batı ve kuzeybatısında barış gücü konuşlandırılması ve sivillerin korunması amacıyla uluslararası güvenli bölgelerin ilan edilmesi,
🔹İnsani yardım kuruluşlarının engelsiz erişimi için bağımsız yardım koridorlarının oluşturulması,
🔹2025 yılı başından bu yana gerçekleşen katliamlar, kadın ve çocuklara yönelik suçlar hakkında bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu kurulması,
🔹Uluslararası ve bağımsız medya kuruluşlarının bölgeye girişinin sağlanması ve sahadaki gerçeklerin sansürsüz biçimde dünya kamuoyuna ulaştırılması."