29 Mart 2024 Cuma

BES yargı emekçilerinin çalışma koşullarına dikkat çekti

Adli yıl açılışı dolayısıyla açıklama yapan Büro Emekçileri Sendikası, 60 binin üzerindeki yargı emekçisinin zor şartlarda çalıştığını belirtti. Büro Emekçileri Sendikası (BES), yargı yılı açılışı dolayısıyla yaptığı açıklamada yargı emekçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, “Kamudaki görevlerinden, haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen kamu emekçileri için yargı kapılarını kapatılmış, anayasa mahkemesi kararları hiçe sayılmış ve bir komisyonun ağzından çıkacak olanlar yargı kararıymış gibi yutturulmaya çalışılmaktadır” dedi.

Akpınar, sendika genel merkezinde yapılan basın toplantısında, “Bu Adli Yıl da binlerce kişinin haksız tutukluğu ile başlıyor. Başta tutuklu milletvekilleri ve onlarca siyasetçinin yanı sıra, gazeteciler, üniversitelerin binlerce öğrencisi de talimatlı yargı düzeninin mağduru olarak cezaevinde tutuluyor. Hal böyleyken adaletten de söz etmek mümkün olamıyor. Adalet Bakanlığı’nın her bir üyesinin atamasının direkt olarak Cumhurbaşkanı tarafından yapıldığı bir yargının, bağımsızlığa hizmet ettiğini söylemek oldukça zordur. Anayasa Mahkemesi kararlarına uymak yerine Cumhurbaşkanının verdiği beyanlara uyulduğunu tedirginlikle izliyoruz. Bu durumda da yargının bağımsızlığının arttığından çok, aksine idareye olan bağlılığın arttığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

60 binin üzerinde yargı emekçisinin zor koşullarda yargı hizmeti ürettiğini belirten Akpınar, taleplerini şu şekilde sıraladı:

- Yargı emekçilerine insanca yaşayacakları bir ücret için derhal ek zam verilmelidir.
- Şu anda Ankara, İstanbul ve İzmir illeriyle sınırlı olmak üzere ödenen yol ücretleri, tüm yargı emekçilerine ödenmelidir.
- Zabıt Katibi yargı emekçilerine VHKİ kadrosu verilmelidir.
- Mübaşir yargı emekçileri Genel İdare Hizmetleri Sınıfına geçirilmelidir.
- Disiplin soruşturması yönünden 2802 Sayılı Yasanın ilgili hükümleri kapsamından çıkarılarak yargı emekçilerinin de 657 Sayılı Yasa kapsamında disiplin soruşturmasına tabi tutulması konularında düzenleme yapılmalıdır.
- Fazla mesai ücretleri genişletilerek tüm yargı emekçilerine ödenmesi sağlanmalıdır.
- Atama ve görevde yükselmelerde mülakat değil, liyakat esas alınmalıdır.
- Artan iş yüküne karşın yeteri kadar personel alımı yapılması yerine yargı emekçileri üzerindeki baskı arttırılarak sorun çözülmeye çalışılmaktadır. Bu tür uygulamalardan vazgeçilerek yeterli personel istihdamı yapılmalıdır.