16 Mayıs 2024 Perşembe

BES: Meclis çalışanları için iş güvencesi istiyoruz

BES Ankara 1 Nolu Şubesi'nin, Meclis'te çalışan emekçiler için iş güvencesi istemek için yapacağı eylem polis tarafından engellendi. Büro emekçileri, bunun üzerine sendika binasında açıklama yaparak, "Meclis çalışanları için iş güvencesi istiyoruz" dedi.
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara 1 Nolu Şube, Meclis Dikmen kapısı önünde TBMM’de görev yapan danışmanların sorunlarını gündeme getirmek amacıyla "Mecliste iş güvencesi istiyoruz" şiarıyla eylem yapmak istedi. Ancak 2911 sayılı Yasa gerekçe gösterilerek açıklamaya izin verilmedi.
 
Basın açıklamasının engellenmesini protesto etmek ve danışmanların sorunlarını kamuoyuyla paylaşmak üzere açıklama BES Ankara 1 Nolu Şube Binası'nda gerçekleştirildi. 
 
BES Genel Sekreteri Aziz Özkan’ın katıldığı basın toplantısında açıklama BES Ankara 1 Nolu Şube Başkanı İsmet Meydan tarafından okundu.
 
Parlamentoda, milletvekillerine yasama faaliyetlerine yardımcı olmak üzere 3’er danışman istihdam edildiğini aktaran Meydan, bazı milletvekillerinin, sözleşmede belirtilen iş tanımının dışına çıkan istek ve dayatmalarda bulunduğunu belirtti
 
Meydan, "Bazı milletvekillerinin danışmanın maaşına kendi belirlediği oranda el koyma, çocuklarının özel bakımı ya da okul taksitini ödetme, kaba ve yaralayıcı, aşağılayıcı davranışlarda bulunma gibi çalışma ahlakına ve etiğine uygun olmayan pratikler sergilendiği kamuoyuna yansımıştır. Bu pratikleri sergileyen milletvekilleri de bileceği gibi çocukların okul taksitlerinin yatırılması ya da özel işlerinin yaptırılmasının yasama faaliyetiyle bir ilgisi yoktur. Ayrıca sayın vekiller sormak isteriz en yüksek memur maaşını alırken danışmanın maaşına el konmasının insani bir izahatı var mıdır?" diye konuştu.
 
Çalışma etiği ile hiçbir şekilde uyuşmayan bu gibi keyfi uygulamalardan bir an evvel vageçilmesini isteyen Meydan, "Biz emeğin hakkını savunan bir örgüt olarak bu tür hak ihlallerine karşı sırf iş güvencesi çalıştığı milletvekilinin iki dudağı arasında olduğu için sesinin çıkaramayan danışmanların sesi olmak için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
 
Meydan, "TBMM Devlet Memurları Kanunu hükümlerine aykırı bir düzenleme ile aylık ödenen maaş dışında başka haklardan yoksun bırakılan danışmanların, hepsinden önemlisi iş sonu tazminatından dahi mahrum edilmesi Anayasa’ya, ILO sözleşmesine, yasal mevzuata ve uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil ettiğini de buradan ifade etmek isteriz" diye belirtti.
 
'KIDEM TAZMİNATI HAKKI GASP EDİLİYOR'
 
BES Ankara 1 Nolu Şube Başkanı İsmet Meydan, iş yasalarının yapıldığı bir kurum olan TBMM’de danışmanlara sırf kıdem tazminatı ödememek için sözleşmelerinin her yıl 31 Aralık'ta sonlandırılıp, 2 Ocak’ta yeniden başlatılmasının çalışma hakkının açıkça ihlali olduğunun altını çizdi. 
 
Bir yasama dönemi 5 yılı kapsarken bu sözleşmelerin yıllık yapılmasının alenen hak gaspı olduğunu vurgulayan Meydan, "Yıllarca bu alanda çalışmış olan bir danışmanın iş akdinin siyasi parti grubunun yahut milletvekilinin parlamentodaki varlığına bağlı biçimde sonlandırılma riskine karşın çalışmasının karşılığı olan iş sonu tazminatı alamamasının hiçbir izahı bulunmamaktadır" dedi.
 
Sözleşmeli çalışanların iş güvencesinin de korunması gerektiğini belirten Meydan sözlerini şöyle sürdürdü: "Çalışma koşullarına dair sorunlarımız zorlu ve uzun soluklu bir mücadeleyi gerektirmektedir. Birden fazla sendikanın olduğu, ancak sadece üye kayıt eden, sadece işverene talep ileten ama sendika olmanın gereği olan toplu sözleşme ve grev hakkını kullanmayan sendikacılığın hiçbir kazanım getirmeyeceğini uzun yıllardır görmekteyiz. Tek çaremizin mücadeleci tek bir sendika çatısı altında emeğimizi ortak payda olarak kabul ederek güçlerimizi birleştirmektir."