19 Mayıs 2024 Pazar

BES: KHK ihraçları görevlerine iade edilsin

Büro Emekçileri Sendikası, genel merkez binasında düzenlediği basın açıklaması ile Kanun Hükmünde Kararnamelerle ihraç edilen kamu emekçilerinin bir an önce görevlerine iade edilmesini istedi.
Büro Emekçileri Sendikası (BES), genel merkez binasında düzenlediği basın açıklaması ile Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ile ihraç edilen kamu emekçilerinin bir an önce görevlerine iade edilmesini talep etti.
 
Basın açıklamasını okuyan BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, "15 Temmuz darbe girişimi bastırıldıktan sonra demokrasi zaferi kutlayanlar gelinen süreçte ortadan kaldırdıkları gibi dönemin karakteri keyfiyet, fırsatçılık ve hukuksuzluğu bir norm haline getirmişlerdir" dedi.
 
Akpınar, darbe girişimi ardından ilan edilen ve yedi kez uzatılan OHAL'in 24 Haziran seçimlerinden sonra yapılan düzenlemelerle kalıcılaştırıldığına dikkat çekti.
 
Akpınar, "İki yıl süren OHAL sürecinde TBMM devre dışı bırakılmış, hukuk askıya alınmış, Türkiye KHK'lerle yönetilen bir diktatörlüğe dönüştürülmüştür. Kamuda yaşanan işten atma, açığa alma ve sürgünler 12 Eylül askeri darbesini gölgede bırakmış şuana kadar yüzbinlerce kamu emekçisi hukukun evrensel ilkeleri çiğnenerek keyfi olarak işten atılmışlardır" diye kaydetti.
 
‘Üyelerimiz görevlerine dönene kadar mücadeleye devam edeceğiz'
 
Akpınar, yayımlanan KHK'lerin ülke tarihine kara bir leke olarak geçtiğini belirterek 22 Kasım 2017'de yayımlanan KHK'nin ise doğrudan BES üye ve yöneticilerini hedef aldığının altını çizdi. Akpınar sözlerine şöyle devam etti:
"KHK'lerle kamuda güvenceli çalışmayı savunanlar, kamu emekçilerinin iş güvencesini kaldırmak isteyenler tarafından, İşsizlik Fonu'na sahip çıkanlar İşsizlik Fonu'nu yağmalayanlar tarafından, adil bir vergi sistemi isteyenler emekçileri vergi yoluyla soyanlar tarafından; emeklilik yaşının düşürülmesini savunanlar, emekçilere mezarda emekliliği dayatanlar tarafından; kamusal emekliliğin güçlendirilmesini savunanlar, emekçilere zorunluk bireysel emekliliği dayatanlar tarafından işten atılmışlardır."
 
işten atılan üy ve yöneticilerinin onurları olduğunu ifade eden Akpınar, "Sendikamız amaç ve ilkeleri doğrultusunda çalışmalarına kararlı bir şekilde devam edecektir. Bir yandan işten atılan üye ve yöneticilerimizle her düzeyde dayanışmayı sürdürürken, bir yandan da mücadeleye devam etmektedir" diye kaydetti.
 
Akpınar konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Toplamda 2 yıllık süreçte 425 üye ve yöneticimiz işten atılmış, 29 üye ve yöneticimiz işe iade edilmiştir. 103 üyemi işe iade edilmiş, bunların 15'i halen açıktadır. 22 üyemiz sürgün edilmiştir. 19 üyemiz tutuklanmış, 3 üyemiz halen tutukludur. Halen 0nbinlerce kamu emekçisi OHAL Komisyonu oyalaması ile mağdur edilmeye devam edilmektedir. OHAL Komisyonu lağvedilmeli. OHAL sonucu yaşanan mağduriyetleri giderecek evrensel hukuka uygun düzenlemeler hayata geçirilmelidir.
 
"'Tarihin en güzel yerinde son sözü hep direnenler söyler' şiarıyla bütün üyelerimiz görevlerine dönene kadar, yaşanan bu hukuksuzluklar karşısında mücadele kararlığı içinde olacağımız buradan bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz. BES, büro emekçilerinin haklı talepleri için çıktığı yolda yürümeye devam edecektir."