24 Nisan 2024 Çarşamba

BES: 15 Temmuz törenlerine katılım zorunlu değil

Çeşme Kaymakamı, devlet kurumlarında çalışan personelin 15 temmuz törenlerine katılmasını istedi. Konuya tepki gösteren BES İzmir Şube Başkanı Güven, çalışanların törene katılmalarının zorunlu olmadığını belirtti.
Çeşme Kaymakamlığı, 15 Temmuz günü yapılacak resmi törenlere ilişkin resmi kurum amirleri ve personeli ile tüm okul/kurum yöneticilerinin törenlerde hazır bulunmasını istedi.
 
Konuya ilişkin açıklama yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, çalışanların törene katılmalarının zorunlu olmadığını belirtti.
 
Güven açıklamasında şöyle dedi:
"Anayasanın 5. maddesinde, 'Devletin görevi… kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak.' olarak vurgulanmış; yine Anayasanın Çalışma şartları ve dinlenme hakkı Madde 50'de 'Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar. Dinlenmek, çalışanların hakkıdır. Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir.' denilmiştir."
 
25/10/2016 tarihli ve 6752 sayılı Kanunun 2'nci maddesiyle, bu maddenin birinci fıkrasında yer alan "ve 1 Mayıs günü" ibareleri "1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü" olarak değiştirilerek 15 Temmuz genel tatil günlerine dahil edildiğinin altını çizen Güven, "Kanunla yapılan bu düzenlemeye göre 15 Temmuz günü resmi genel tatil günlerinden olduğundan, Bakanlar Kurulu kararı veya her hangi bir yasal düzenleme olmadan, görevli olmayan personelin resim törenlere katılım zorunluluğu hukuken mümkün değildir" diye belirtti.