17 Mayıs 2024 Cuma

Batman'da Ali İhsan Dağlı'nın akıbeti soruldu

Batman'da kayıp yakınlarının yaptığı 435. eylemde , 14 Nisan 1995 tarihinde Diyarbakır'ın Silvan ilçesinin Eşme köyünde gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınmayan Ali İhsan Dağlı'nın akıbeti soruldu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla düzenlediği eylemin 435'incisini dernek binasında gerçekleştirdi.
 
Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde basın açıklamasını okuyan İHD Batman Şubesi yöneticilerinden Şehnaz Barış, 30 haftadır eylemlerinin açık alanda yapılmasının yasaklandığını hatırlatarak, yasaklara rağmen kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini söyledi. 14 Nisan 1995 tarihinde Diyarbakır'ın Silvan ilçesinin Eşme köyünde gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınmayan Ali İhsan Dağlı'nın akıbetini soran Barış, İHD ve ailenin tüm girişimlerinin bugüne kadar sonuçsuz kaldığını söyledi. Dağlı dosyasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Türkiye'yi mahkum ettiğini söyleyen Barış, "AİHM kararında, yaralı ele geçen Dağlı'nın askeri araca bildirildikten sonra gözlerinin bağlandığı, kendisine askeri doktor tarafından tıbbi müdahale yapılarak İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürüldüğü, operasyonda görev yapan Piyade er B.G.'nin, Dağlı'nın gizlice fotoğraflarını çektiği ve bu fotoğrafların merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Merkezi'ne gönderildiği belirtildi" dedi. Barış, Dağlı'nın gözaltında kaybolduğu operasyonu dönemin Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Hasan Kundakçı'nın yönettiğini hatırlattı.
 
Bugüne kadar bilinen faillerin yargılaması konusunda devletin hiçbir şey yapmadığını söyleyen Barış, tüm kayıp vakalarında olduğu gibi Ali İhsan Dağlı'yı kaybedenlerin de korunduğunu söyledi.
 
Yapılan açıklamanın ardından yapılan oturma eylemi sonrası açıklama sona erdi.