Bağdat-Ankara arası görüşmeler kapsamında Antalya'da toplantı yapılacak

Türkiye ile Irak arasında "Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması"nın 5. toplantısı bugün Antalya'da gerçekleştirilecek.
Türkiye ile Irak arasında "Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması"nın 5. toplantısı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in başkanlığında bugün Antalya'da gerçekleştirilecek.
Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından konuya ilişkin yapılan açıklamada, toplantıya Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve İçişleri Bakan Yardımcızı Münir Karaloğlu ile aynı konumdaki Iraklı yöneticilerin katılacağı bildirildi.
IRAK İLE İŞBİRLİĞİ SÜRECİNDE YAŞANANLARIN ÖZETİ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mayıs 2019'da Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile Türkiye'de görüşmüştü. Bu görüşmede, iki ülke arasındaki "askeri ve güvenlik işbirliği" adı altında ele alınan başlıklar kapsamında Türk devletinin Irak ve Güney Kürdistan'da askeri üslerinin inşası hızlandırılmış, gerilla sahalarına dönük saldırılar artmıştı. Bu görüşme sonrası, her iki ülkenin Dışişleri Bakanları, Savunma Bakanları ve İstihbarat Başkanları tarafından görüşmelerin sürdürülmesi konusunda karar alınmış, ilk toplantı 2019 yılında yapılmıştı.
Bir süre ara verilen görüşmeler Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Ağustos 2023'te Bağdat'a ziyaretiyle yeniden başlamıştı. "Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması" adı altında yapılan görüşmelerinin ikinci toplantısı, 19 Aralık 2023'te iki ülke Dışişleri Bakanlarının başkanlığında Ankara'da düzenlendi. Bu görüşmede ticari, askeri başlıklarda bazı mutabakatlara varıldı, esas olarak PKK'ye yönelik tasfiye saldırısında ortaklaşmaya gidildi, PKK "ortak tehdit" ilan edildi.
Üçüncü toplantı İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu'nun da katılımıyla 14 Mart'ta Bağdat'ta yapıldı. Toplantıda, tasfiye saldırısı kapsamında Irak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Irak'ta PKK'yi "yasaklı" ilan eden bir karar alındığı paylaşıldı. Bu işbirliğinin sonuçları; PKK'nin ateşkes kararına rağmen Güney Kürdistan'da gerilla alanlarına dönük askeri işgal saldırılarının aralıksız sürdürülmesi, askeri üslerin inşasının devamı, Kürt hareketi militanlarına dönük suikast saldırıları, Şengal'de YBŞ savaşçılarına dönük komplo, gözaltı saldırıları şeklinde yansıdı.