17 Mayıs 2024 Cuma

'Aydın Çubukçu hapishanede kalamaz raporuna rağmen tahliye edilmiyor'

İHD, bu haftaki F Oturumu'nda Aydın Çubukçu'nun durumuna dikkat çekti. Hapishanede tedavi hakkının engellendiğini vurgulanan eylemde, hapishanede kalamaz raporuna rağmen tahliye edilmediği belirtti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun dernek binası önünde düzenleyeceği 366. F oturmasında hasta tutuklu Aydın Çubukçu'un durumuna dikkat çekti. Hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylemde "İnsan haklarıyla insandır", "Aydın Çubukçu serbest bırakılsın" sloganları atıldı.
 
Basın metnini okuyan Mehmet Acettin, Leyla Güven'in açlık grevinin eyleminin 143. gününde olduğunu anımsattı, "Açlık grevi eylemleri bir yandan yurt içi ve yurt dışından katılımlarla yaygınlaşırken, diğer yandan hapishanelerde yaşamına son verme eylemleri başladı. Ağır insanlık suçu olan tecrite karşı kendi bedeninden vazgeçen Zülküf Gezer ve Ayten Beçet'ten sonra 24 Mart günü Erzurum Oltu T Tipi Hapishanesi'nde Zehra Sağlam ve 25 Mart günü Mardin E Tipi Kapalı Hapishanesi'nde Medya Çınar yaşamlarına son verdiler. Mahpusların cansız bedenleri bile ailelerine gösterilmeden adeta kaçırılarak defnedilmiştir" dedi.
 
Tecritin bir işkence yöntemi olduğuna dikkat çeken Acettin, devletin bu suçu işlemesine son vermesini istedi. Bu hafta da 60 yaşındaki ağır hasta tutsak Aydın Çubukçu'nun durumunu aktaran Acettin, şu ifadeleri kullandı: "Yaklaşık 26 yıldır hapiste olan Aydın Çubukçu müebbet hapis hükümlüsüdür. Bir süre önce tutulduğu Rize/Kalkandere L Tipi Hapishanesinden Ağrı/ Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi'e sevk edilmiştir. Aydın Çubukçu'nun sağ gözü hapishane koşulları nedeniyle tamamen işlevini yitirmiş, sol gözünde ise katarakt nedeniyle yüzde 60 oranında görme kaybı bulunmaktadır."
 
RAPORA RAĞMEN SERBEST BIRAKILMIYOR
 
Hepatit B hastalığı nedeniyle Çubukçu'ya karaciğer nakli yapıldığını dile getiren Acettin,  Çubukçu'nun kontrollerinin yapılmadığını ifade etti. Çubukçu'nun ileri derecede siroz hastası olduğunu da söyleyen Acettin, Çubukçu'nun hastalıkları şöyle sıraladı: "Safra kesesinde de çok sayıda taş tespit edilmiştir. Hapishane koşullarından kaynaklanan kronik bronşit, nefes darlığı gibi hastalıkları da olan Aydın Çubukçu'nun aynı zamanda mide ve bağırsak rahatsızlığı bulunmaktadır.Hepatit B, kronik bronşit, nefes darlığı, görme kaybı yaşayan aynı zamanda kronik siroz hastası olan, mide ve bağırsak rahatsızlığı bulunan mahpus, sürekli ve düzenli tedavi edilmesi gerekirken ilaçları dahi verilmemektedir. Aydın Çubukçu hastaneden aldığı hapishanede kalamaz raporuna rağmen serbest bırakılmamaktadır."
 
Acettin, Çubukçu'nun serbest bırakılmasını istedi.