23 Nisan 2024 Salı

'Avrupa'da kadınların yüzde 70'i en az bir kez şiddete maruz bırakıldı'

AGİT yaptığı araştırmada, Doğu ve Güneydoğu Avrupa'daki kadınların yüzde 70'inin hayatında en az bir kez şiddete maruz bırakıldığını, kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe şiddet görme oranının da arttığını açıkladı.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Doğu ve Güneydoğu Avrupa'da kadınların maruz bırakıldığı cinsel, fiziksel ve psikolojik şiddete ilişkin bir araştırma yaptı. Araştırmanın sonuçlarının paylaşıldığı raporda, "Kadın ve kızlara yönelik şiddet, süregelen bir insan hakları ihlalidir" ifadesi kullanıldı. Raporun sunumunu AGİT Genel Sekreteri Thomas Greminger gerçekleştirdi. Araştırma kapsamında Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Moldova, Sırbistan ve Ukrayna'da yaşları 18 ile 74 arasında değişen 15 bin 179 kadın ile yüz yüze görüşüldü.
 
KADINLARIN YÜZDE 70'İ ŞİDDETE MARUZ KALIYOR
 
Ankete katılan kadınların yaklaşık yüzde 70'i, 15 yaşından sonra bir şekilde şiddete maruz bırakıldıklarını söyledi. Katılımcıların yüzde 31'i bu tecrübelerinin son 12 ayda gerçekleştiğini belirtti. Kadınların yüzde 23'ü, yakınlarında bulunan erkekler tarafından fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığını ifade ederken, yüzde 18'i ise bu şiddeti, başka kişilerden gördüğünü söyledi. Kadınların maruz bırakıldığı şiddetin sorumlusunun yüzde 31'nin ise aile bireyleri olduğu belirlendi.
 
Kadınların maruz bırakıldığı en yaygın şiddet biçimi ise psikolojik şiddet olduğu belirtilen araştırmada, psikolojik şiddete maruz bırakılan kadınların yüzde 60'ı, bu şiddeti yakınlarındaki erkeklerden gördüğünü dile getirdi.
 
Araştırmada, üniversite mezunu kadınların fiziksel ya da cinsel şiddete maruz bırakılma oranı, eğitim düzeyi düşük kadınlara kıyasla daha yüksek olduğu kaydedilirken, kadınların yabancı bir erkeğin şiddetine maruz bırakılması bakımından karşılaştırma yapıldığında, aradaki farkın daha da açıldığı aktarıldı.
 
Ekonomik ya da sosyal statüleri ne olursa olsun tüm kadınların şiddete maruz kalabileceklerini ortaya koyan araştırmaya göre "fakir, ekonomik açıdan bağımlı veya çocuklu kadınlar"ın daha büyük risk altında olduğuna dikkat çekildi.
 
YETKİLİLERE GÜVEN SORUNU
 
Araştırmada, ankete katılan her 10 kişiden 6'sı, kadına yönelik şiddetin çok ya da oldukça yaygın olduğunu düşünüyor. Ancak araştırma, kadınların birçoğunun, yaşadıkları şiddeti, yetkililere güvenmedikleri ya da ne yapmaları gerektiği konusunda kendilerini yeterince bilgili hissetmedikleri için ilgili makamlara bildirmediklerine işaret edildi.