6 Mayıs 2024 Pazartesi

AvEG-Kon eylemini süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dönüştürdü

AvEG-Kon'un Köln'de başlattığı 5 günlük açlık grevi sona erdi. AvEG-Kon üyesi Özkan H. Özdemir, tecridin sona erdirilmesi talebiyle süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı.
Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu'nun (AvEG-Kon) tecrit ve faşizme karşı 1-5 Nisan tarihlerinde Köln'de gerçekleştirdiği açlık grevi yapılan açıklama ile sona erdi.
 
Strasbourg açlık grevi direnişçilerinin fotoğrafları eylem alanında sergilenerek, direnişçiler eyleme katılanlara tanıtıldı.
 
1-5 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen açlık grevine ilişkin bilgilendirilmenin yapıldığı eylemde, Leyla Güven'in tarihsel bir çıkışla öncülük ettiği tecride ve faşizme karşı başlatılan mücadelenin sahiplenildiğini ve bu mücadelenin bir parçası oldukları belirtildi. AvEG-Kon Eşbaşkanı Baki Selçuk, 7 Haziran seçimlerinden sonra faşist Erdoğan/AKP iktidarının Kürt Özgürlük Hareketi'ne, komünist ve devrimci harekete karşı topyekün bir imha saldırısı başlattığını, Kürdistan'da kentlerin yerle bir edildiğini, Rojava'ya, Güney Kürdistan'a saldırılarını sürdürdüğünü, ancak ne Kürt Özgürlük Hareketini ne de komünist ve devrimci hareketi teslim alabildiğini, direnişin sürdüğünü belirtti.
 
Selçuk, faşizmin bu süreçteki temel saldırılarından birinin de Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uyguladığı tecrit olduğunu, buna karşı Leyla Güven'in Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 5 aydır sürdürdüğü ve dalga dalga yayılan süresiz açlık grevi direnişinin 5 binin üzerinde tutsağı da kapsadığını ve komünist tutsaklar Muhabbet Kurt, Hülya Gerçek, Ali Haydar Saygılı ve Aydın Akyüz 1 Mart'tan itibaren süresiz dönüşümsüz açlık grevlerinde olduğunu vurguladı. Tecride ve faşizme karşı birleşik mücadele ile kazanacaklarını belirtten Selçuk, 5 gündür süren açlık grevini yeni bir aşamaya, süresiz dönüşümsüz açlık grevine çevirdiklerini, Özkan H. Özdemir'in açlık grevini süresiz dönüşümsüz olarak sürdüreceğini açıkladı.
 
DİREN: MÜCADELEYİ HER ALANDA SÜRDÜRECEĞİZ
 
AvEG-Kon'un öncülüğünde başlatılan açlık grevinde yer alan Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) sözcülerinden Zeynep Diren'de, Leyla Güven öncülüğünde başlayan ve Sebahat Tuncel, Muhabbet Kurt, Hülya Gerçek gibi kadın direnişçilerle büyütülen eylemde SKB olarak mesajı aldıklarını, bu direnişin bir parçası olduklarını, tecridin ve faşizmin geriletilmesi için mücadeleyi her alanda büyüteceklerini ve direnişin zaferle sonuçlanması için kadınların mücadeleye katılmaları çağrısında bulundu.
 
Açlık grevinde yer alan Young Struggle sözcüsü Deniz Boran ise Almanca yaptığı konuşmada, tecridin sadece Öcalan üzerinde olmadığını, tüm toplumu kapsadığını, Alman devletinin Kürtlere yönelik bayrak, flama, yayınevi, yürüyüş ve miting yasaklama gibi saldırılarla tecrit uyguladığını ifade etti. "Birleşik mücadeleyi her alanda büyütmek göreviyle karşı karşıyayız" diyerek sözlerini sürdüren Boran, birleşik mücadeleyle mutlaka kazanacaklarını, tecrtin kırılacağını ve faşizmin yenileceğini vurguladı.
 
SÜRESİZ-DÖNÜŞÜMSÜZ AÇLIK GREVİNE BAŞLADI
 
Yapılan konuşmalar sonrası açlık grevinde yer alan ve eylemini süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dönüştüren Özkan H. Özdemir, konuşmasına tecride ve faşizme karşı mücadelede yaşamını yitirenleri ve Rojava'da suikastle yaşamını yitiren komutan Bayram Namaz'ı anarak başladı. Zorlu bir süreçten geçildiğini belirten Özdemir, zulmün zorbalığına karşı gerektiğinde şehitlerimizin izinde can bedeli mücadelenin yerine getirilmesinde tereddüt yaşanmayacağını ve bu mücadelenin bir parçası olduğunu belirterek katılımcıları selamladı ve mücadeleyi büyütmeye çağırdı.
 
Direnişçilerin konuşmalarından sonra açlık grevine destek veren Almanya Komünist İnşa Örgütü, Fed-Ned, ATİK ve Karavana adına kısa konuşmalar yapıldı.
 
Konuşmaların ardından direniş halayı kurularak açlık grevi çadırı kaldırıldı. Yapılan duyuru ile süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin bir süre Köln'deki MultiKulti derneğinde sürdürüleceği daha sonra Paris'e taşınacağı bilgisi paylaşıldı.
 
AÇLIK GREVİ TALEPLERİ
 
Süresiz-dönüşümsüz açlık grevine ilişkin yazılı açıklama yapan AvEG-Kon, direnişçilerin taleplerini şöyle sıraladı:
-Leyla Güven haklıdır, 5 bini aşkın tutsağın, Hewler, Strasburg ve diğer yerlerdeki direnişçilerin talepleri karşılanmalı, tecrit derhal kaldırılmalıdır.
-CPT, AK, BM Türk devletinin uluslararası sözleşmeleri ve temel insan haklarını çiğnemesine karşı acilen harekete geçmelidir.
-Avrupa devletleri, açlık grevcilerinin taleplerini görmezden gelmeye son vermeli, bu taleplerin karşılanması için Türk devleti üzerinde baskı kurmalıdır.