6 Mayıs 2024 Pazartesi

ATK önünde gözaltına alınan 16 kişi serbest bırakıldı

İstanbul Adli Tıp Kurumu önünde yapılan eylemde gözaltına alınan 17 kişi serbest bırakıldı. Covid testi pozitif çıkan bir kişi dün serbest bırakılırken 16 kişi, sevk edildikleri adliyeden adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) ve tutsak ailerinin, hasta tutsakların serbest bırakılması, infaz yakmaların durdurulması ve tutsaklara yönelik işkencelere son verilmesi için İstanbul’da Adli Tıp Kurumu önünde yaptığı eyleme ikinci haftasında da polis saldırısı yaşandı. Saldırıda gözaltına alınanlar bugün adliye sevk edilerek adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Gözaltına alınanlardan biri kovid testinin pozitif çıkması üzerine serbest bırakılırken, 16 kişi bugün Bakırköy Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık, 16 kişinin ifadesini almadan adli kontrol şartı ile serbest bırakılmak üzere Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 16 kişi adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA
Gözaltına alınanların işlemleri devam ederken Bakırköy Adliyesi önünde eylem yapıldı.

Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve çok sayıda kurum temsilcisi adliye önünde açıklama yaptı.

ÖZEL DEVLET POLİTİKASI
Açıklamada konuşan hasta tutsak yakını ve Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Kumri Akgül, tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Akgül, "Dünyayı, zenginliği değil, çocuklarımızı istiyoruz. Kürt, Türk, Çerkez, Alevi ve Arap hiç fark etmiyor. Anne annedir" dedi.

Ardından söz alan HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, tutsakların ölüme terk edildiklerini ve bunun "özel" devlet politikası olduğunun altını çizdi. İktidarın kendi yasalarını dahi uygulamadığını belirten Demir, "Onlardan rica, minnet ve bağışlanma talebimiz yoktur. Biz hukuki, etik, ahlaki ve tıbbi yasaların uygulanmasını istiyoruz. Gayriahlaki, gayrihukuki ve gayri-insani uygulamaların karşısında olmaya devam edeceğiz. Aileler çocuklarının cezaevinde ölüme terk edilip ve bedenlerinin kendilerine teslim edilmesini istemiyorlar. Bununla karşı karşıya bırakılmaya karşılar. Bu nedenle ATK'nin tutumu teşhir etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

'İRADEYİ TESLİM ALMAYA ÇALIŞILIYOR'
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, hapishanelerin ölüm evlerine dönüştüğünü vurguladı. Encü, "Her gün bir hasta tutuklu yaşamını yitirmektir. Ölümler yaşanmasın ve çocukları tedavi edilsin diye anneler çığlıklarını yükseltiyorlar. Fakat ne yazık ki bu ülkeyi yöneten AKP-MHP anlayışı bu vicdani sese sessiz kalıyor. Bu anlayış her gün içerideki tutuklulara tecrit uygulayarak ve ölüme sürükleyerek hem dışarıdaki sesi bastırmaya hem de içerideki iradeyi teslim almaya çalışıyor" diye kaydetti.

'BİRLEŞİK MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü de, faşizmin Kürtlere, kadınlara, Alevilere ve işçilere yönelik saldırılarına dikkat çekti, tutsakların yaşam hakkını savunmak için birleşik mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.