2 Mayıs 2024 Perşembe

Atık kağıt işçilerinden İstanbul Valiliği'ne: Ekmeğimizden de onurumuzdan da vazgeçmiyoruz

Atık kağıt işçileri Afgan göçmenlerin de bulunduğu Ümraniye Esenkent Mahallesi'nde yıkılan depoları önünde düzenledikleri basın açıklamasında, İstanbul Valliği'nin haklarında  ağır ithamlarla dolu açıklamayı yalanladı. Hem geçimlerini sağladıkların hem de geri dönüşüme katkıda bulunduklarını söyleyen geri dönüşüm işçileri, hedef gösterilme nedenlerinden birinin göçmen işçiler olduğuna dikkat çekti ve "Göçmenlerin bu alanda çalışmasının sorumlusu biz değil, mevcut göç politikalarıdır" dedi. 

İstanbul Valiliği bir genelge yayınlayarak Ümraniye ve Bakırköy belediyeleri ve polislerle atık kağıt işçilerinin çekçek araçlarına el koydu, içlerinde 145'i Afganistan göçmeni olan 246 kişi hakkında da idari işlem uyguladı, depolardaki geri dönüştürülebilir atıklara el koydu ve bazı depoları yıktı. 

Yaşananların ardından açıklama yapan Valilik, atık kağıt işçilerine yönelik ağır ithamlarda bulundu. Valiliğin bu açıklamalarına karşı atık kağıt işçileri, Afgan göçmenlerin de bulunduğu Ümraniye Esenkent Mahallesi'nde yıkılan depoları önünde basın açıklaması yaptı.  Açıklamada, "Ekmeğimizden ve onurumuzdan vazgeçmiyoruz", "Yoksullarla değil yoksullukla savaşın" yazılı pankartlar ile, "Çekçekçiler sürdürülebilir yaşamın temel taşıdır", "Çekçekçiler doğada geri dönüşüm için bir döngüdür" dövizleri taşındı. 

'HEM GEÇİMİZİ SAĞLIYOR HEM ÇEVREYİ KORUYORUZ'
Söz alan atık kağıt işçisi Enes Hancı, halk arasında çekçekçi olarak tanındıklarını insanların artık kullanmadığı ve kendi gönül rızası ile çöpe attıkları pet, plastik, kartonları topladıklarını söyledi. "Hem geçimimizi sağlıyor, hem de topladığımız atıkları geri dönüşüme kazandırarak çevrenin korunmasına destek oluyoruz" diyen Hancı, valiliğin çevre kirliliğine yol açtıklarına yönelik iddiasını yalanladı. İstanbul'un lağım ve kanalizasyon sularının yeterli arıtma sağlanmadan Marmara denizine bırakılması, İstanbul araç trafiğinin egzoz gazları, çarpık kentleşme, endüstriyel atıklar gibi birçok faktörün çevre kirliliğinin asıl nedeni olduğunun altını çizen Hancı, "Biz çekçekçilerin çalışmadığı dönemlerde çöplerin nasıl dolup taştığını hatırlamanızı istiyoruz. Çekçekçiler sayesinde belediye çöp araçları günde 2-3  yapmak yerine tek seferde çöpleri kaldırabiliyor. Bu  bizlerin sağladığı bir kamu yararı değil midir?" dedi. 

'GÖÇMENLERİN BU ALANDA ÇALIŞMALARININ SORUMLUSU GÖÇ POLİTİKALARIDIR'
Basın metnini okuyan Mahmut Aytar da Valiliğin Afganların geri dönüşüm işinde çalışmasını gerekçe gösterdiğini söyledi. Kağıt toplayıcıların yoksul olduğunu ve göçmenlerin de kendileri gibi yoksul olduğuna dikkat çeken Aytar,  şöyle vurguladı: "Yoksulun halinden en iyi yoksul anlar. Göçmenlerin bu alanda çalışmasının sorumlusu biz değil, mevcut göç politikalarıdır."

'BİZİM KİRLİ OLAN ELLERİMİZDİR YÜREĞİMİZ HERKESTEN DAHA TEMİZDİR'
Valiliğin kendilerini "huzuru bozmakla" suçladığını belirten Aytar, "Şunu bilesiniz ki, bizim kirli olan ellerimizdir, yüreğimiz ise herkesten daha temizdir. Bizim yoksulluğumuz cebimizdedir, gönlümüz göçmeni, Romanı, Kürdü, Türkü'yle bir ekmeği bölüşecek kadar zengindir" sözleriyle tepki gösterdi. 

Aytar, geri dönüşüm işçilerinin ekmeğinden de onurundan asla vazgeçmeyeceğini vurguladı.