2 Mayıs 2024 Perşembe

Antep'te işçilere baskı protesto edildi

Antep'te bir araya gelen barolar, emek ve meslek örgüleri, siyasi partiler Başpınar OSB'deki işçi direnişlerine yönelik artan saldırılara ilişkin açıklama yaptı. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'e yönelik tehditlerin de takipçisi olduğu kaydedildi. 

Antep'te Başpınar OSB'deki işçi direnişlerine yönelik son dönemde yaşanan saldırılar, işçilerin haklarının gasp edilmesi, keyfi gözaltı ve tehditlere karşı Yeşilsu Parkı'nda basın açıklaması yapıldı. 

Gaziantep Barosu yönetimi, Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi'nden avukatlar, Çağdaş Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği, Tilkililer Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, SES, Eğitim Sen, BES, Belediye İş, Tüm Bel Sen, BİRTEK-SEN, HDP, CHP, SOL Parti, EMEP, TKP, TİP, TKH il ve ilçe yöneticileri 
İşçi Kadın Meclisi, EMEP ve Emek Gençliği'nin katıldığı eylemin basın metnini TBB Gaziantep Delegesi Bülent Duran okudu. 

'PATRONLARIN ZENGİNLİĞİ ARTARKEN İŞÇİLERE YÜZDE 50 ZAM'
Antep Başpınar OSB'de de başta tekstil ve dokuma işçilerinin patronların sefalet ücreti dayatmasına karşı isyan ettiğine dikkat çeken Duran, "Son 3 haftada 30'dan fazla fabrikada on binin üzerinde işçi, patronların verdiği düşük zamma karşı iş bıraktı. Her şeyin fiyatı en az yüzde yüz zamlanmışken, bütün zenginliği yaratan, patronlara rekorlar kırdıran işçilere yüzde 50 zam veriliyor" dedi.

'İŞÇİLERİN MÜCADELESİ MAFYAVARİ YÖNTEMLERLE BOĞMAK İSTİYORLAR'
İşçilerin yarattığı zenginlikten hakkını bile değil, küçücük bir pay istediğinde ise "hain", "provokatör", "bozguncu" ilan edildiğini hatırlatan Duran, "İşçiler, kölelik koşullarına karşı insanca yaşanacak ücret, insanca çalışma koşulları istediğinde karşısında yalnız kendi patronunu bulmuyor. Başpınar'ın bütün patronları anlaşmış, belirlediğimiz aylıktan bir kuruş bile yukarısını veremeyiz diyor. İşçilerin karşısında duran tek güç, patronların kendi aralarında kurdukları birlik de değil. Antep'te patronların sözcüsü haline gelmiş bazı yerel gazeteciler, insanca yaşamak istiyoruz diyen işçileri provokatör diye hedef gösteriyor. Bazı yerel gazeteler, Başpınar'a darbe vurulmak isteniyor diyerek işçilerin haklı mücadelesine saldırıyor. Ayrıca Antep'in en büyük tekstil patronlarından Ahmet Şireci gibi bazı patronlar ise  işçilerin yaptığı eyleme desteğe giden BİRTEK-SEN genel başkanı Mehmet Türkmen'i tehdit ettiriyor, peşine adam taktırıyor. İşçilerin mücadelesini ve sendikal faaliyeti mafyavari yöntemlerle boğmak istiyorlar" ifadelerini kullandı.

'PATRONLARIN BÖLEMEDİĞİ İŞÇİLERİN BİRLİĞİNİ DAĞITMAYA ÇALIŞIYORLAR'
İşçilerin mücadelesini boğmak isteyenlerin mücadelesini boğmak isteyenlerin ve işçilerin karşısına dikilenlerin bunlarla sınırlı olmadığını belirten Durna, şöyle devam etti: "Hangi fabrikada işçiler zam talebiyle iş bıraksa karşısında polisleri buluyor. Öyle bir durum ki anayasal haklar rafa kaldırılmış durumda. Fabrika önünde buluşan işçileri polisler, beklemelerinin yasak olduğu, yolu işgal ettikleri bahanesiyle fabrikaya tıkmak istiyor. Bunun çare olmadığı durumlarda fabrika önüne çevik kuvvet yığılıyor, polisler kaldırımda bekleyen işçilere içeri girmedikleri durumda müdahale edileceği tehdidinde bulunuyor. Daha da ötesine gidilerek, polisler işçilerin içine giriyor, patronun sözcülüğünü yaparak işçileri verilen ücrete ikna etmeye çalışıyor. İşçilerin eylemine desteğe giden, sendikal faaliyet yürüten sendikacılar patronların bir cümlesiyle gözaltına alınıyor. BİRTEK-Sen Genel Başkanı Mehmet Türkmen, patronların talimatıyla dört gün üst üste karakola ifade vermeye gitti. İşçiler iş yeri önünde eylem yaparken desteğe giden Türkmen, patronun bir cümlesiyle zorla karakola götürülüyor. Gösteri ve yürüyüş kanunu bir yandan, sendikalar kanunu bir yandan çiğneniyor. Patronların bölemediği işçilerin birliğini kolluk kuvvetleri dağıtmaya çalışıyor.

'TÜRKMEN'E YÖNELİK TEHDİTLERİN TAKİPÇİSİYİZ'
İşçilerin sefalete, açlık ücretine karşı yürüttüğü mücadele, iş bırakma eylemleri tamamen meşrudur. Anayasayla ve kanunlarla güvence altına alınmıştır. Sendikaların işçilerin eylemlerine destek vermesi, işçilerle birlikte mücadele etmesi, sendikal faaliyet yürütmesi de tamamen meşrudur ve yasaldır. Asıl suç olan, hukuksuz olan işçilerin kullandığı anayasal hakkı gasp etmektir. İşçilerin zam talebiyle eylem yapmasının önüne geçmeye çalışan patronlar ve patronların talimatıyla hareket ederek işçilerin mücadelesini bastırmaya çalışan, sendikaların faaliyetini engellemeye çalışan kolluk kuvvetleri suç işlemektedir. Önümüzdeki günlerde bu suçları işleyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. BİRTEK-Sen Genel Başkanı Mehmet Türkmen'e yönelik tehditlerin de takipçisi olduğumuzu ve gereken yapılana kadar takipte kalacağımızın bilinmesini isteriz."