19 Mayıs 2024 Pazar

Annelere saldırıya birçok ilden tepki

Gebze Hapishanesi önünde tutsak annelerine yönelik polis saldırısına tepkiler sürüyor. Bir çok ilde yapılan eylemlerde saldırı kınandı, hükümete tutsakların taleplerini kabul etme çağrısı yapıldı.
Tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevlerinde olan çocuklarına ses vermek için Gebze M Tipi Hapishanesi önünde nöbet tutan annelere yönelik polis saldırısına birçok kentte yapılan eylemlerle tepki gösterildi. 
 
DİYARBAKIR
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, il binası önünde açıklama yaptı. Polis ablukası altında yapılan eylemde konuşan HDP Diyarbakır İl Yöneticisi Nesip Gültekin, polisin yaptığı katliam ve saldırıları lanetledi.
 
Saldırıların son zamanlarda arttığına dikkat çeken Gültekin, ülkede temel insan haklarının alenen ayaklar altına alındığını söyledi. 14 Nisan'da Sümerpark'ta Recep Hantaş'ın polis tarafından yargısız bir şekilde infaz edildiğini hatırlatan Gültekin, "Katledilen gencin cenazesi abisine teşhis ettirildikten sonra, ailesi dışında kimsenin cenaze törenine katılmasına izin verilmeden defnedildi. En temel insan hakkı olan yaşam hakkı ihlal edildiği gibi, dini vecibeler ve gömülme hakkı bile alenen gasp edildi" dedi. 
 
Diyarbakır Koşuyolu Parkı'nda yapılan eylemde polisin saldırdığını anımsatan Gültekin, HDP'li vekiller Remziye Tosun ve Musa Farisoğulları'nın yaralandığını hatırlattı. 
 
Gebze'deki annelere yönelik saldırıyı kınayan Gültekin, salırı ve tavrın insanlık dışı olduğunu söyledi. Gültekin, "Saldırıya karşı tepkimizi sadece sosyal medya üzerinden değil, bizzat alanlara çıkarak annelerle dayanışmayı büyüterek ortaya koymalıyız. Bu tepkiyi büyütmek ve annelere sahip çıkmak aynı zamanda açlık grevi direnişlerinin de gündemleşmesine vesile olacaktır" dedi.
 
HDP Sur, Yenişehir, Bağlar ve Kayapınar ilçe binalarında da basın açıklamaları yapıldı. 
 
BİNGÖL
 
HDP Bingöl il binası önünde yapılan açıklamaya ise HDP Milletvekili Erdal Aydemir'ne de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.
 
Açıklama yapan Aydemir, "Tutuklu annelerine yapılan saldırıyı nefretle kınıyoruz. Bu bir insanlık sucudur. Hukukun ihlali, insan haklarına saldırıdır. Açlık grevi talepleri haklıdır. İnsanidir ve meşrudur. Hükümetin buna kulak vermesi lazımdır" dedi.
 
Aydemir, AKP'nin ülkeyi daha fazla germeden bu haklı talepleri görüp bir çözüme kavuşturması gerektiğini söyledi.
 
İZMİR 
 
HDP İzmir İl Örgütü Eşbaşkanı Besriye Tekgür de, "Evlatlarımızın katledilmesini, annelerimizin coplanmasını ve milletvekillerimize saldırıyı lanetliyoruz" dedi. Tekgür, "Çocukların sesine kulak vermek için bütün demokratik kamuoyunu duyarlı olmaya ve açlık grevindeki tutsakların taleplerinin karşılanması için hükümeti kendi yasalarını uygulamaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.
 
BURSA 
 
Annelere yönelik saldırıya bir tepki de Bursa'dan geldi. Yapılan toplantıda konuşan HDP Bursa İl Eşbaşkanı Serpil Yıldız, "insanlık dışı, onur kırıcı bu muamele aynı zamanda hukuk tanımazlığın bir resmidir" dedi. Yıldız, siyasi iktidarın sorumluluğunu yerine getirmeye çağırdı ve ekledi: "Yasalar uygulansın. Tecrit kalksın cezaevlerinden ölüm haberleri gelmesin ve barışın önü açılsın."