2 Mayıs 2024 Perşembe

Anneler dernekleri ziyaret etti: Açlık grevlerini gündeminize alın

Açlık grevindeki çocukları için nöbetlerinin 8'inci gününde olan anneler, MAZLUMDER, Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Bektaşi Federasyonu'na ziyaret ederek, bir an önce açlık grevlerini gündemlerine almalarını istedi.
Açlık grevindeki çocukları için Meclis'te başlattıkları eylemi Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi'ne taşıyan ve eylemlerinin 8'nci gününde olan anneler, HDP'de başlattıkları nöbetin ikinci gününde bazı dernek ve kurumları ziyaret etti. 4 annenin bulunduğu heyet, MAZLUMDER, Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Bektaşi Federasyonu'na ziyaret etti. 
 
İlk olarak MAZLUMDER'i ziyaret eden anneler, açlık grevlerinin hayati bir evreye girdiğini belirterek, bir an önce gündeme almaları çağrısında bulundu.
 
Anneler ardından Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu'nu (DAD) ziyaret etti. Anneleri burada DAD Kadın Sekreteri Aslıhan Han ve beraberindeki heyet karşıladı. Anneler adına söz alan Nezahat Teke, bu hafta içinde herhangi bir görüşme gerçekleşmez ise ölüm orucuna girenlerin sayısının artabileceğine dikkat çekti. Teke, "Şu an ölüm orucunda olan 30 insandan ölüm haberi alabiliriz. Annelerin yüreği öyle yanıyor ki bizde evde olmak istedik. İmralı'dan gelecek bir haberle inanıyoruz ki bu açlık grevleri de son bulacak" diye konuştu. 
 
Aleviler olarak insan odaklı baktıklarını belirten Aslıhan Han ise şöyle konuştu: "Bizlerin de bir kader ortalığı var bunu görmek lazım. Yani bu ülkede yüzyıllar öncesinden Kerbala'dan başlayıp bugün dönen Alevi yolunu inancını besleyenlere karşı ciddi bir baskı olmuştur. Kürtlere karşı da bir baskı olmuştur. Geçmişimiz çok örtüşüyor. Zulme uğrayan katledilen, devletin zalimliğini hep üzerimizde hissettik sizinle beraber. Acılarımız da ortak. Analarımız bizim için yandı. Şimdi cezaevlerinde süren açlık grevi ve ölüm oruçlarında da öyle. Biz o çocuklarımızı kolay kolay yetiştirmedik. Çocuklarımızın saçlarının teline bir zarar gelsin istemiyorduk ama şimdi yaşamak için var olan yasaları, kendi getirdikleri kanunları uygulamak için bedenlerini ölüme yatırdılar. Çocuklarımızın cezaevlerinde ölmemesi için tek talebimiz olan tecridin kaldırılmasını biz de istiyoruz. Anaların gözyaşı kim olursa olsun ortak. Ben bu acıyı Barış Anneleri'nde de Sivas Anneleri'nde de her zaman hissettim."
 
Han, annelerin yaşamak için kendilerine dayatılanlara karşı mücadeleyi öğrendiklerini ifade ederek, "Kadınlar bundan kolay kolay vazgeçmez. Mücadele etmekten, hakkı olanı almaktan, çocuğunu yaşatmaktan  ve kanunları uygulatmak için asla vazgeçmez. Çünkü biz bu noktaya dişimizle tırnağımızla geldik. İşte dört duvar arasında kalan anneleri de oraya çıkarmamız lazım. El uzatmamız gerekiyor. Yaşam dışarı da yaşam içeri de değil. Başkalarını yaşatmak için de hep birlikte bu duvarları aşmamız lazım" diye belirtti.
 
Pir Sultan ve Alevi Bektaşi Federasyonu'nu ziyaret eden anneler,  burada da aynı talepleri ve dilekleri ileterek açlık grevlerine karşı duyarlılık çağrısı yaptı. Her iki kurum da Adalet Bakanlığı ile görüşmek için randevu talep ettiklerini ancak görüşmediklerini belirterek, en kısa zamanda tekrar randevu alacaklarını söyledi.
 
Anneler ziyaretlerin ardından HDP Genel Merkezi'ne döndü. Anneleri gün içinde çeşitli kurumların ve kadın örgütlerinin ziyaret etmesi bekleniyor.