23 Nisan 2024 Salı

Ankara'da insan hakları savunucularına polis saldırısı

Ankara'da İHD, TİHV, ÖHP, ÇHD tarafından oluşturulan merkezi koordinasyon, Adalet Bakanlığı'na sunacakları rapor öncesi Kızılay YKM önünde yapmak istediği basın açıklamasına polis saldırdı. Saldırıda 4 avukat ve HDK Ankara İl Eşsözcüsü gözaltına alındı.
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması talebiyle devam eden açlık grevlerini izlemek için kurulan ve içerisinde İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) ve Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) bulunduğu komisyon, Kızılay YKM önünde basın açıklama yapmak istedi.
 
Açıklamaya izin vermeyen polis kitleye biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı. Saldırıda Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara İl Eşsözcüsü Fatma Kılıçarslan kafasına aldığı darbe sonucu hastaneye kaldırıldı. Kılıçarslan daha sonra gözaltına alındığı bildirildi.
 
Saldırı sırasında avukatlara şiddet uygulayan polis, avukat Kenan Maçoğlu, Veysi Eski Doger, Ahmet Baran Çelik ve Bülent Aşa'yı gözaltına aldı. Hastanede adli muayenin ardından gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.
 
Polis saldırısından sonra kitle, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi'ne giderek, basın açıklaması yapacak.
 
İHD, TİHV, ÖHP, ÇHD, Kızılay YKM önünde basın açıklaması yaptıktan sonra, TBMM'de grubu bulunan CHP, HDP, AKP grup başkanvekilleriyle görüşecekti.